Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansträngt läge för Hillsta

/
  • Ystegårn i Hillsta löper risk att säljas på den privata marknaden. Verksamheten går med förlust.

Kulturskatten Ystegårn i Hillsta, Forsa, brottas med stora problem. Ledamöterna har lämnat styrelsen, och de preliminära siffrorna i bokslutet för 2009 visar ett underskott på mer än 50 000 kronor.

Annons

Lönsamheten vid Ystegårn har varit sviktande under en följd av år. Styrelsen är åderlåten, och består just nu av två personer, varav ordförande Erik Nordin har aviserat sin avgång vid det kommande årsmötet.

Eftersom styrelsen praktiskt taget inte finns, har man vid länsstyrelsen bett Öhrlings revisionsbyrå om hjälp med det formella, som att så småningom till exempel kalla till årsmöte i stiftelsen Ystegårn, och till bolagsstämma i Hillsta gård AB, som äger husen.

– Det är viktigt att formalian sköts på rätt sätt. Den enda framkomliga väg jag sedan kan se är att man försöker hitta en bra köpare med gott om pengar, säger Olov Rydberg, vikarierande länsråd vid länsstyrelsen i Gävle.

Stiftelsen Ystegårn är ensam aktieägare i Hillsta gård AB, och det är bolaget som äger husen. . Enligt stiftelsens stadgar ska länsstyrelsen tillsätta tre av fem ledamöter i stiftelsens styrelse, och de resterande två ska tillsättas av föreningen Hillstas vänner. Länsstyrelsen har inte hittat tre tänkbara ledamöter, trots att man sökt med ljus och lykta.

– Och Hillstas vänner finns inte längre, konstaterar Olov Rydberg.

Trots de senaste årens motvind har det funnits en viss verksamhet på Ystegårn, bland annat kaferörelse och guidade visningar. Uthyrning av stallplatser har dragit in några kronor.

– Den nuvarande arrendatorn gör en jätteinsats, men eftersom han är pensionär vill han också se en annan lösning, säger Olov Rydberg.

Mer läsning

Annons