Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ingen staty i Skolbyn

/
  • Betongfundamentet är hittills det enda som har åstadkommits, och det förvaras numera i ett av tekniskas förråd.

Fem år har gått sedan pengar avsattes för konstnärlig utsmyckning av den nya Skolbyn i Hudiksvall. Än har den beställda statyn inte kommit på plats, trots att mer än 70 000 kronor betalades ut i förskott. Nu vill konstnären göra en staty, men anser att på Skolbyn ska den inte vara.

Annons

– Det blir jättekonstigt. Beställningen gällde konstnärlig utsmyckning av Skolbyn, påpekar kommunens fastighetschef Charlotta Butler.

När den nya Skolbyn växte fram beställdes konstverket. Uppdraget gick till en konstnär i Stockholm, som fick 72 000 kronor i förskott av de 80 000 kronor som statyn skulle kosta.

Ett fundament blev gjutet, men något konstverk kom inte, trots upprepade påstötningar. Fundamentet som blev gjutet i Skolbyn fraktades bort till sist.

Konstnären själv hänvisade till sitt konstnärliga samvete, och ville ha mer pengar. Kommunen kontrade efter några år med skadeståndskrav mot konstnären, i storleksordningen 200 000 kronor, för återbetalning av förskottet och täckning av extra kostnader.

Nu har konstnären kontaktat kommunen via en agent, och föreslår en uppgörelse. Han erbjuder sig att skaffa sponsorer för att få fram mer pengar till statyn, men den bör stå på något annat ställe än Skolbyn, tycker han, eftersom den inte passar på en skolgård.

Enligt Charlotta Butler ska man nu ta reda på vilken inställning kulturavdelningen har till förslaget.

– Under alla förhållanden ska det inte kosta kommunen mer, och vi ska åtminstone ha en tidplan, säger Charlotta Butler.

Mer läsning

Annons