Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmärkning på var fjärde restaurang

/

Dålig hygien, smuts i köket, gamla råvaror och mögelangrepp. Det är vad livsmedelsinspektörerna har hittat i mat från Hudiksvalls och Nordanstigs restauranger. Särskilt de asiatiska restaurangerna slarvar med livsmedelssäkerheten.

Annons

Tio av fyrtio restauranger i Hudiksvall och Nordanstig har fått anmärkningar i miljökontorets livsmedelsprovtagning. Mer än hälften av dem är asiatiska restauranger.

- Det är självklart inte bra. Vi kommer givetvis att följa upp detta nästa gång vi är ute på inspektion på respektive restaurang, säger Lisa Hellström vid Norrhälsinge miljökontor, en av de tre inspektörer som har genomfört provtagningarna under september och oktober.

De tio proverna bedöms vara "godtagbara med anmärkning". Det innebär att maten fortfarande är tjänlig. Bristerna ska åtgärdas, men restaurangerna får fortsätta sin verksamhet som innan.

- Inget prov har varit otillfredsställande. Men man kan bli ordentligt sjuk av alla de bakterier vi har hittat, säger Lisa Hellström.

Två sorters prover har tagits hos de 40 restauranger som inspekterats; dels prover på tillagad och nedkyld mat, dels på sallad eller salladsdressing. De sistnämnda proverna har tagits från i första hand krämiga sallader såsom coleslaw, i andra hand från salladsdressing.

- Vi har märkt att det är relativt vanligt att sallader i bufféer håller något förhöjda temperaturer. Kylbänkarna brukar vara grunda vilket resulterar i att salladen håller låg temperatur längst ner och hög temperatur högst upp. Man kan testa att använda lock på kantinerna. Det brukar oftast hjälpa, berättar Lisa Hellström.

Tillagad och nedkyld mat innebär extra många riskmoment ur livsmedelssäkerhetssynpunkt. Det är viktigt att rätt temperatur hålls när maten lagas så att bakterier dör, men det är lika viktigt att nedkylningen sedan sker inom en viss tid för att sporer inte ska vakna till liv.

Vanligast är att aeroba mikroorganismer, och då i synnerhet från bakteriesläktet Enterobacter, har hittats i de livsmedel som har kontrollerats.

Listan över de matställen som fått anmärkningar hittar du i Hudiksvalls Tidning torsdag 12 november.

Mer läsning

Annons