Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmälan till JO gav nya polisrutiner

En Hudikpolis har enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, felaktigt utnyttjat sin tjänsteställning i ett samtal med företaget Moderna Pensionsvalets vd. Händelsen har nu fått polismyndigheten att förändra sina rutiner.

Annons

Det var i samband med att en kvinna vänt sig till polisen i Hudiksvall och klagat på Moderna Pensionsvalet, som en polis ringde upp företaget. Kvinnans klagomål grundade sig i att hon kontaktats av företaget och sedan fått en faktura hemskickad, utan att hon ansett sig ha ingått i något avtal.

Det fick polisen att misstänka att det kunde röra sig om ett oseriöst företag. I samtalet med dess vd ifrågasatte polisen bland annat företagets sätt att värva kunder.

Vd:n kontrade då med att ifrågasätta polisens sätt att uppföra sig och ansåg att det inte hörde till polisens arbetsuppgifter att agera så som denne gjorde under telefonsamtalet.

Polisen har i efterhand uppgett att samtalet var en förstahandsåtgärd som syftade till att klargöra om företaget existerade eller inte, som ett led i servicen till den medborgare som eventuellt ville göra en polisanmälan.

Händelsen har nu fått polismyndigheten att kritisera sina egna rutiner. Det grundar sig främst i att telefonsamtalet mellan polisen och företagets vd kan liknas vid ett förhör, något som endast får ske inom ramen för en förundersökning. I det här fallet hade inget sådant beslut tagits. Samtidigt anser de att det inte funnits några klara rutiner för dessa typer av åtgärder.

– Mot bakgrund härav förtjänar myndigheten kritik för det inträffade, skriver Pär Langer, tillfällig myndighetschef, i ett yttrande till JO.

Efter att händelsen blivit känd upprättade polismyndigheten en anmälan till Internutredningsenheten. Men chefsåklagare Per Lind vid Riksenheten för polismål i Göteborg beslutade i slutet av januari att inte inleda förundersökning, eftersom uppgifterna i ärendet inte gav anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal begåtts.

Däremot har det inträffade nu lett till förändrade rutiner.

Fortsättningsvis ska anmälningsupptagare rapportera till behörig förundersökningsledare, innan några förstahandsåtgärder vidtas.

Mer läsning

Annons