Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler skololyckor rapporteras

Att fler rapporterar in olyckor är en förklaring till den ökning som skett det senaste året. Antalet anmälningar har mer än fördubblats.

Annons

Från mitten av maj i år till mitten av maj förra året rapporterades 288 olycksfall in till kommunen från de egna skolorna. Året innan var motsvarande siffra 132.

Barbro Kernby är processledare vid Hudiksvalls kommun och samlar in uppgifter från skolorna. Det gäller bland annat olyckfall och tillbud.

– Det kan till exempel handla om att barnen lekt vid en rutschkana och att de ramlar och slår sig. Ofta handlar det om mun- eller tandskador. Ibland kommer de i vägen för någon gunga eller så kan det handla om att de kör på varandra i pulkabacken. Mycket av olycksfallen kommer från förskolorna, beskriver hon.

Till skillnad från olyckorna handlar tillbuden om tillfällen när ingen blivit skadad, men att det kunde ha uppstått farliga situationer.

Ett tillbud som var särskilt aktuellt under vintern var att mindre barn kunde klättra över staketen när det fanns mycket upplagt snö intill.

I dessa fall ska en rapport lämnas in.

– Arbetsmiljöverket har det kravet att vi ska ha kontroll över hur det ser ut ute i verksamheterna för personal och elever, säger Barbro Kernby.

En förklaring till varför olycksrapporteringarna är mer än dubbelt så många är att skolorna blivit mer medvetna om vikten av att rapportera.

– Man hade väl inte riktigt tagit till sig under 2009 att det var ett krav. Men det finns fortfarande ett mörkertal, alla har inte blivit bra på att rapportera men många har blivit bättre, berättar Barbro Kernby.

Mer läsning

Annons