Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen behöver Miljöpartiet

/
  • Håkan Rönström (M) håller koll på den preliminära mandatfördelningen. Enligt den tycks inte Moderaterna få fler mandat i kommunfullmäktige, trots att rösterna ökat med 1,8 procentenheter. På bild även Anders Bengtsson.

Partierna i Hudiksvallsalliansen får preliminärt färre röster än det röda blocket.

Ett samarbete med Miljöpartiet är ett måste för att kunna bilda majoritet i Hudiksvall.

Annons

De fyra partierna i Hudiksvallsalliansen hade tillsammans fått 43,5 procent av rösterna när rösterna från de 21 valdistrikten i Hudiksvalls kommun hade räknats.

Motsvarande siffra för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var 44,8 procent.

Det preliminära resultatet från valnatten visar alltså att partierna i Hudiksvallsalliansen inte kan bilda egen majoritet i kommunfullmäktige.

De tänker inte samarbeta med Sverigedemokraterna, därför är det för de fyra partierna helt avgörande hur Miljöpartiet ställer sig till eventuella samarbeten.

- Jag hyser goda förhoppningar om att Miljöpartiet tycker att Hudiksvall mår väl av ett maktskifte. Vi får ge och ta för att få Miljöpartiet med oss, säger Sven Bergström (C), efter att Hudiksvallsalliansen skålat i Chapel hill och Pommac på valvakan i Odd Fellows lokaler.

På onsdag kontrollräknar Länsstyrelsen i Gävleborg rösterna från vallokalerna, och då ska även de sena förtidsrösterna och poströsterna räknas av kommunens valnämnd. Först därefter är resultatet slutgiltigt.

Mer läsning

Annons