Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allians till val med tolv löften

/

Hudiksvallsalliansen går till val med tolv löften. Blir det maktskifte lovar de att påbörja sitt förändringsarbete inom hundra dagar.

Annons

Samarbetet mellan Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i Hudiksvall har mynnat ut i tolv löften till Hudiksvalls väljare. Det gäller bland annat gratis parkering i centrala Hudiksvall och en miljon kronor extra per år till kulturlivet. Hudiksvallsalliansen lovar att påbörja sitt förändringsarbete inom hundra dagar om de får majoriteten efter kommunvalet den 19 september.

Det gemensamma valprogrammet presenterades på en presskonferens på måndagen. Sven Bergström (C) redogjorde för de frågor som rör arbete och miljö.

- Ett förbättrat företagsklimat är en nyckelfråga, sade han, och berättade att Hudiksvallsalliansen har för avsikt att göra kommunen till en av de tjugo mest företagsvänliga i landet under kommande mandatperiod.

Att inrätta så kallade företagshotell i alla kommundelar är ett av löftena, men enligt Sven Bergström är det främst kommunledningens attityd gentemot företagare som behöver förändras.

Kent Sjöberg (KD) gick igenom den del av programmet som handlar om vård och omsorg. Att införa lagen om valfrihetssystem, LOV, är det löfte som står överst på tolvpunktsprogrammet.

Kent Sjöberg talade även om lokalt lagad mat på äldreboenden. Detta var något som även Ann Berg (FP) tog upp när hon berättade om planerade satsningar inom skolan.

- Skulle ni gå och äta lunch på ett ställe där maten är lagad någon annanstans? Det är inte konstigt att barnen inte vill äta, sade hon.

Löftena och visionerna i alliansens valprogram kostar pengar att genomföra. Intäkterna behöver ökas, fastslog Håkan Rönström (M). Det kan ske genom att kommunens invånare blir fler till antalet och därmed ökar skatteunderlaget, och genom en ökad besöksnäring. Därför ges socialt och fritid stort utrymme i programmet. Badhusfrågan utelämnas i programmet, något som förklaras av att det finns gott om tid efter valet att diskutera var och hur ett nytt badhus ska byggas.

- Redan nästa år vill vi börja med ombyggnaden av inre hamnområdet. Det ska finnas en strandpromenad, bänkar och blomsterarrangemang, sade Håkan Rönström.

Till dess att Hudiksvalls invånartal blivit stort nog för att finansiera hela valprogrammet, ska redan budgeterade medel göra visionerna till verklighet.

- Och det är inte nödvändigt att allt ska vara kommunalt. Vi klarar en hel del inom ramen för privat och kooperativt ägande, sade Sven Bergström.

Mer läsning

Annons