Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allergimedicin lindrar men ingen botar

Börja medicinera mot pollenallergi innan säsongen tar fart.

Annons

– Börja med medicineringen med antihistaminer innan den intensiva pollensäsongen börjar. Ju kraftigare man drabbas desto svårare är det att dämpa besvären, säger distriktsläkare Håkan Ström, Hudiksvalls hälsocentral. Det är bra att "mota Olle i grind".

Håkan Ström möter pollenallergiska patienter. Den värsta pollenperioden har ännu inte nått våra breddgrader. Om man läser pollenrapporten, ser man att alen nu börjat blommar i södra Norrland.

– Det finns mediciner som lindrar pollen allergier, men ingen som botar. Jag skriver ut medicinerna på recept. Man har också konstaterat en närmare koppling mellan allergier och astma, säger Håkan Ström.

Pollenallergiker ska vara uppmärksamma på om de blir andfådda eller får pip i luftrören. Då kan det vara fråga om astma.

Pollenallergiker bör undvika att motionera utomhus under pollensäsongen. Kläder som tvättats bör torkas inomhus, och fönstret till sovrummet ska hållas stängt. Gosa inte med näsan i kattens eller hundens päls om de varit ute och fått pollen i pälsen.

Mer läsning

Annons