Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre släktgård i Delsbo brann ner

/
  • Den friska vinden spred elden över ett stort område, och antände bland annat båten som stod ute.
  • Bostadshuset kunde inte räddas, medan den närliggande byggnaden klarade sig från branden.
  • Branden hade ett snabbt och dramatiskt förlopp, som krävde mångas insatser.
  • Fastighetsägaren Anders Olsson kunde bara stå overksam bredvid, medan hans hem brann ned till grunden.

UPPDATERAD 28/4 06:21 Ett bostadshus med tillbyggd ekonomidel brann ned på tisdagen, i Edsäng, Delsbo. Husets ägare hade gjort upp eld i pannan vid middagstid, och åkte sedan till Delsbo för att handla. När han kom tillbaka var huset redan övertänt.

Annons

Anders Olsson, som äger fastigheten tillsammans med sin syster Eva Olsson, kunde bara stå hjälplös och se hur hemmet försvann i branden.

– Men huvudsaken är ju ändå att ingen människa kom till skada, konstaterade han.

Huset var en av byggnaderna på en gård som gått i släkten i flera generationer. Ursprungligen var det en trebyggning på platsen, förklarade Anders Olsson, men något har rivits, och ett av de två bostadshusen har flyttats till gården senare. Det huset står bara någon meter från det som brann ned, men undgick att antändas eftersom vinden låg på åt andra hållet.

I den riktningen spred sig elden däremot snabbt i den friska vinden, och torrt gräs på ett flera tusen kvadratmeter stort område brändes av. En båt som stod ute brann upp, lador hotades, och mindre brandhärdar flammade upp i skogsdungarna. Passerande trafikanter stannade, försåg sig med redskap, och gjorde spontana släckningsinsatser i de brinnande omgivningarna, där frånställda kärror och vagnar hotades av lågorna.

En granne kom med grävmaskin, och bistod räddningskårerna med släckningsarbetet. Den tillbyggda vinkeln på det eldhärjade huset brann ned till grunden. Bostadsdelen var helt övertänd, och såväl byggnaden som inredning och lösöre försvann i lågorna. Vapenskåpet lyckades man baxa ut och placera i säkert förvar, men i övrigt gick allt förlorat.

– Det är fruktansvärt mycket jobb som försvinner där, konstaterade Anders Olsson. Jag har renoverat hela huset, i flera omgångar. Mina föräldrar bodde där innan jag flyttade in, och jag har renoverat det andra huset också. Nu höll jag på att göra i ordning en hall som ansluter till den gamla ladugårdsdelen, och så hade jag tänkt att jag skulle göra om ett rum till.

Vad som orsakat branden är inte fastställt. Det är däremot klart att den har börjat i den tillbyggda ekonomidelen, som tidigare har varit ladugård, och som vid tillfället för branden rymde pannrum, verkstad och förråd.

Släckningsarbetet pågick under flera timmar, på tisdag eftermiddag. Under den mest resurskrävande insatsen arbetade räddningskårerna i både Hudiksvall och Delsbo med släckningen, och Delsbokåren stannade slutligen kvar för att slutföra och övervaka.

Mer läsning

Annons