Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre är individualister

/
  • Birgitta Fläckman som kommer från Skärså från början berättade om glädjen och svårigheterna att arbeta inom äldreomsorgen.

Äldre människor är mycket olika. Det är fel att vårda alla likadant. Äldreassistenter ska se till de äldres individuella behov.

Annons

– Det innebär både glädje och svårigheter att arbeta i äldreomsorgen, sade Birgitta Fläckman vid ett frukostmöte i Buränge utanför Iggesund på lördagsmorgonen.

Hon är född i Skärså utanför Söderhamn och doktorerade i vårdvetenskap vid Karolinska institutet förra året. Hon arbetar som vårdlärare vid Högskolan i Gävle. Doktorsavhandlingen heter "Arbete i äldrevården - att stanna eller lämna vården".

Personalen på två nya äldreboenden utbildades bland annat om sjukdomar hos äldre, normalt åldrande och demens. Dessutom fick personalen handledning. Ett tioårigt äldreboende blev kontrollgrupp.

Personal som fick utbildning fick insikter i områden som varit förbisedda tidigare. Några insåg att de arbetat på fel sätt tidigare.

Det största problemet var att cheferna inte ville vara med i utbildningarna och cheferna gav inget stöd till förändring.

– Den kunskap och kompetens som personalen hade uppmärksammades inte av chefen. Personalen upplevde att chefen inte lyssnade på dem, berättar Birgitta Fläckman.

Nu blåser det snart nya vindar inom svensk äldreomsorg. Äldreassistent heter framtidens yrke med elva olika yrkeskrav. År 2015 får personal som inte är äldreassistenter inte längre arbeta ensam.

Mer läsning

Annons