Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiebrev för miljoner saknas

/

Över tre miljoner kronor väntar på okända aktieägare i tvångsinlösta Hudiksvalls Tidningens Tryckeri.

Hans-Erik Gräft har spårat ett sextiotal av dem. Pengar som många själva inte vet att de har rätt till.

Annons

Hans Erik Gräft upptäckte av en händelse att hans gamla pappa hade aktier i det numera uppköpta bolaget Hudiksvalls Tidningens Tryckeri. Om några år är de värdelösa, om de inte löses in.

Nu säger han sig ha spårat ett sextiotal andra personer som också äger aktiebrev de inte vet om.

– Framförallt var det personer som stod Bondeförbundet eller senare Centerrörelsen nära som köpte aktier. Personer som ville stödja landsbygden i våra trakter. De flesta gjorde det inte för att tjäna pengar, men idag är ett aktiebrev värt 12 000 kronor. Vissa har aktier för flera hundra tusen kronor att hämta ut, säger Hans-Erik Gräft.

Pengarna förvaltas av Länsstyrelsen i Stockholm till och med 2012, och där finns även en förteckning över aktieägarna. De är flera hundra, och tillsammans har de rätt till över tre miljoner kronor.

Anledningen till att aktiebreven glöms bort är många. Det kan vara ett dödsfall, en flytt eller att ägaren var gammal och senil.

– Många säger att det inte är mycket att bråka om i och med att aktien köptes för hundra kronor en gång i tiden. Men jag tycker inte att någon behöver skämmas för att de hämtar ut pengarna, säger Hans Erik Gräft.

På länsstyrelserna runt om i landet finns aktier värda nästan 200 miljoner kronor deponerade. Mest pengar ligger och väntar på ägare i försäkringsbolaget Trygg Hansa och Astra Zeneca.

Mer läsning

Annons