Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare skriver av miljöbrott på Medskog: "Vi har undrat vad som hänt"

Åklagaren väljer att lägga ner förundersökningen om misstänkt miljöbrott på Medskog. Ärendet är från 2011 och gäller verksamhet i en bäck.

Annons

Läs mer: Roph Invest får bygglov för Rusta på Medskog

– Egentligen är vi inte nöjda med beskedet, säger Olle Borgström (S) som är byggnadsnämndens ordförande i Hudiksvall.

Det var hösten 2011 som arbetet pågick med att göra i ordning det södra området för olika sorters lastbilsverksamheter. I samband med det körde entreprenadmaskiner anlitade av Roph Invest ner i en bäck.

– Det fanns tydligt angivet i villkoren att bäcken inte fick röras men det gjordes ändå, säger Olle Borgström.

Därför gjorde Hudiksvalls kommun en polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

Sedan dess har det flera gånger ifrågasatts varför det inte kommit något besked från åklagaren. I fullmäktige har ledamöter spekulerat kring att byggnadsnämnden agerat på ett sådant sätt att utredningen inte kunnat slutföras. Det förnekar nämndens ordförande.

Läs mer: Bilmetro invigde sin lastbilsverkstad på Medskog

– Ärendet har legat hos åklagaren och vi har undrat vad som hänt, säger Olle Borgström.

Beskedet från kammaråklagare Aino Alhem är att det inte längre finns anledning att fullfölja förundersökningen. "Det saknas numera anledning att anta att vattenverksamhet har bedrivits" skriver åklagare Alhem och meddelar avslutningsvis att förundersökningen kan tas upp om det framkommer nya uppgifter.

– Nu måste vi titta på vad Roph kan behöva göra för att återställa och kompensera verksamheten i bäcken. Den delen har vi inte kunnat titta på förrän nu, säger Olle Borgström.

– Vi måste se till så att beslut som vi fattat blir följda, fortsätter Olle Borgström.

Läs mer: "Ser ut att vara ett strandskyddsbrott"

Byggnadsnämnden bedriver fortfarande en utredning utifrån anmälan om misstänkt brott mot strandskyddet på det norra handelsområdet. Där är det klarlagt att Roph Invest använt mark utanför området de var lovade att använda och företaget har åtagit sig att återställa marken.

Hade du velat ha den här nyheten i din telefon direkt när det hände? Det hade du fått via vår nya app med pushnotis. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning