Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkeri inför rätta efter frätolycka

Åkeriet gav inte tillräcklig information och en anställd fick frätskador. Nu riskerar företaget att få böta för misstaget.

Annons

Det var det första arbetspasset på det nya jobbet för Leif Öhman, Enånger. Han skulle rengöra cisterner på Vallviks bruk tillsammans med ytterligare två män från Sten Olofssons åkeri. Den ena hade arbetat för åkeriet i ungefär en vecka, den andra i drygt tre månader.

Ingen av de tre fick någon närmare information om riskerna. När de löste av de som arbetat under dagen fick de höra att arbetet varit "skitigt" och "jobbigt".

Trion skulle rengöra en mesasilo, vilket oftast gjordes så att man gick in i den och spolade efter att man med hjälp av en sugbil fått ut det mesta. Iförd bomullsoverall, gummistövlar och arbetshandskar tog sig Leif Öhman in i silon genom en så kallad manlucka. Men medlet i cisternen lossnade från väggarna och till slut stod han upp till midjan i svaglut.

Efter ett tag började det att svida och klia. Han lämnade cisternen och medan han duschade ringde en anställd på Vallviks bruk efter ambulans. Öhman fick 14-procentiga brännskador, vårdades i flera veckor på sjukhus och fick transplantera hud från låren till underbenen.

Det har nu gått två år sedan olyckan och under torsdagen ställdes Delsboföretaget Sten Olofssons åkeri inför tingsrätten. Åklagaren anser att företaget gjort sig skyldigt till arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada och ska böta 400 000 kronor.

– Det ska inte löna sig att slarva med säkerheten för sina anställda. Det ska kosta, sade kammaråklagare Åse Schoultz.

Enligt henne saknades bland annat skriftliga instruktioner om ansvarsfördelning och skyddsutrustning. Hon framhöll också att företaget tidigare varit inblandat i två tillbud, då det saknats skriftliga instruktioner.

Bolagets försvarare medgav att det funnits brister men att de nu åtgärdats. Företaget hävdade också att det stod "svaglut" på cisternen och att en av de andra männen, som fått medlet innanför stöveln, sagt till Öhman att det var frätande.

– Likväl står han kvar. Det finns ett agerande som har försvårat konsekvenserna av skadan, sade advokat Thomas Öberg.

Han ansåg att företagets böter inte borde bli så höga som åklagaren yrkat.

Leif Öhman berättade inför rätten att händelsen tagit hårt på honom, både fysiskt och psykiskt. I dag är han extremt känslig för både kyla och värme och benen kan domna bort. Dessutom får han lättare sår på benen än tidigare. Enligt honom har han fått omkring 200 000 kronor i ersättning från en arbetsförsäkring.

Åkeriet har numera skriftliga instruktioner som tagits fram tillsammans med Arbetsmiljöverket.

Mer läsning

Annons