Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åhléns lämnar Hudiksvall

Samma dag som det meddelas att Team Sportia i Hudiksvall går i konkurs, kommer ännu ett ledsamt besked för Hudiksvall. Åhléns meddelar att butiken i Hudiksvall ska stängas redan i februari nästa år.

Annons

– Ja, det finns planer på det, säger Weronica Nilsson på Åhléns huvudkontor i Stockholm.

BILDEXTRA: Åhléns i Hudiksvall – en lång historia

Åhléns och dess företrädare Tempo har funnits i Hudiksvall sedan de nuvarande butikslokalerna byggdes på Trädgårdsgatan på sextiotalet. Sedan dess har handelcentrum flyttats till Guldsmeden.

TV+TEXT: Efter stängningsbeskeden – så vill de göra om i Hudiks centrum

TV+TEXT: Kunder om stängningen: "Det blir en död stad till slut"

På Åhléns i Hudiksvall jobbar ett tiotal personer och de går just nu igenom en tuff tid efter huvudkontorets besked.

– Det är en chock för oss alla här, säger butikchef Helena Elofsson som i övrigt hänvisar alla frågor till huvudkontoret.

Därifrån svarar Weronica Nilsson så här, via mejl:

När sker stängningen?

– Verksamheten fortsätter under 2015 och planerad stängning är sista februari 2016.

Varför ska butiken stängas?

– Som en del i den strategiska fokuseringen på kärnverksamheten i Sverige har Åhléns beslutat om att inleda förhandling om att stänga varuhuset i Hudiksvall. Åhléns fokuserar på att bli Sveriges bästa varuhus genom att satsa på utveckling av varuhuskonceptet samt e-handel som lanseras i början av nästa år. Utifrån en samlad bedömning av läge, kundunderlag och lönsamhetsutveckling är inte Hudiksvall del av den strategiska satsningen framåt.

 

Hur genomförs avvecklingen vad gäller personalen?

– Det är alltid ett tungt och svårt beslut att ta, för alla inblandade, om att lägga ned en verksamhet. Framför allt med de konsekvenser det innebär för våra berörda medarbetare, 14 hel- och deltidsanställda, inklusive extra anställda. De är informerade om läget och vi kommer att stötta dem i omställningsarbetet för att nå ny sysselsättning. I den mån det är möjligt verkar vi för möjligheten att söka jobb på Åhlénsvaruhus i andra delar av landet.

Hur betraktar Åhléns Hudiksvall som handelsstad? Vilken betydelse har etableringen av extern handel i beslutet för Hudiksvallsbutikens vidkommande?

– Åhléns fokuserar på att bli Sveriges bästa varuhus genom att satsa på utveckling av vårt varuhuskoncept både fysiskt i stadskärnor och tillväxtregioner samt genom e-handel som lanseras i början av nästa år. 

Utifrån en samlad bedömning av läge, kundunderlag och lönsamhetsutveckling är inte Hudiksvall en del av Åhléns strategiska satsning framåt, svarar Weronica Nilsson vid Åhléns huvudkontor i Stockholm.

För personalen i Hudiksvall är det en tung period fram till stängningen.

– Vi fasar över våra kunders reaktioner. Hela personalen gör sitt bästa för att fokusera på jobbet, säger butikschef Helena Elofsson.

TV+TEXT: "Jättetråkigt att det inte fungerar för butiker i centrum"

TV+TEXT: Hudikhandlare oroliga efter beskedet

Läs också: Team Sportia i Hudiksvall slår igen

Mer läsning

Annons