Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affärskvarter byter ägare: Nye ägaren vill utveckla centrumhandeln i Hudiksvall

Det kan beskrivas som en affär inom släkten när Jon Larsgården tar över kvarteret Näcken från sin moster Annika Sundberg och hennes make Jan-Ola Sundberg.

Annons

Läs mer: TO valde strategiskt läge i Idenor

– Det känns skönt att det är Jon som tar över fastigheterna, säger Jan-Ola Sundberg.

Hans farfar startade Sundbergs Ur och 1952 köpte hans pappa Max fastigheten som ur- och optikbutiken fanns i fram till 2005. 1978 fick de möjlighet att köpa grannfastigheterna i kvarteret Näcken 2.

– Våra döttrar bor och jobbar i Stockholm så de har ingen möjlighet att ta över. Själv vill jag bli pensionär, säger Jan-Ola Sundberg som mer sig som urmakare än optiker men varit fastighetsförvaltare sedan butiken såldes för tio år sedan.

Det var en skomakare Olof Olsson som började bygga affärsfastigheten vid Storgatan där Sundbergs ur senare kom att ligga. Timmerbygget startades 1878 och det var på den tiden en stor satsning för en hantverkare att ge sig in i fastighetsbranschen. I boken Hudikkåkar berättar Lennart Ersson att skomakare Olsson fick hjälp med lånet genom borgen av medlemmarna i Baptistförsamlingen.

För övrigt kan det nämnas att redan 1901 flyttade det in en herrfrisering i hörnet mot kanalen och där är det fortfarandefrisering. På Drottninggatan, där det är blomsteraffär låg det på femtiotalet omtalade Kafé Drott.

Genom köpet tar Jon Larsgården över 3 000 kvadratmeter där hälften är bostäder och den andra hälften är butiker och kontor. Fastigheten heter kvarteret Näcken 1 och 2 men den norra delen av kvarteret ingår inte i köpet. Priset väljer parterna att inte offentliggöra.

Läs mer: Larsgården bygger åt Friskis & Svettis

Den nye ägaren inleder med att notera att det finns runt 600 kvadratmeter råvind som ska inredas till lägenheter.

– Jag vill få kvarteret att lysa upp tillsammans med mina hyresgäster och få liv på innergården, kanske med en servering, säger Jon Larsgården som genom 17 olika bolag förvaltar runt 15 000 kvadratmeter lokaler.

Läs mer: Centrumhandeln ska utvecklas med Medskog

Han betonar värdet i att fastigheterna ligger central med köpcentret Guldsmeden som närmaste granne. Det är en styrka att lokalerna inte är utformade för att ha en dominerande hyresgäst utan att lokalerna är gjorda för en mix av mindre butiker som inte har mycket att vinna på att flytta ut till platser för extern handel.

– Jag vill medverka till att vi får ett levande centrum och utveckla centrumhandeln, säger Jon Larsgården som ser köpet som en långsiktig investering.

Ränteläget och konjunkturen gör det till rätt läge att sälja fastigheten förklarar säljaren och köparen tycker att han gör en bra affär säger Jon Larsgården.

Läs också: Handel på hemmaplan viktigt för en levande stad

Mer läsning