Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

901 indragna körkort 2009

/
  • Polisen kan endast omhänderta körkort. Det är Transportstyrelsen som drar in tillståndet.

Norrbotten toppar värstalistan i trafikbrott. Där drogs flest körkort in förra året.
Gävleborg ligger strax under rikssnittet.
– Vi är nog som alla andra i trafiken, säger chefen för Gävleborgspolisens trafikenhet, Ulf Carnerius.

Annons

Under 2009 toppade Norrbotten listan över var förare har fått sina körkort indragna. Det visar statistik från Transportstyrelsen.

I Gävleborgs län drogs 901 körkort in under förra året. Det står i kontrast till de 1 255 förarbevis som staten tog hand om i Norrbotten, och de 124 som drogs in på Gotland – där minst andel bilförarna fastnar i polisens kontroller.

– Statistik ska man läsa med försiktighet och det går inte att göra direkta jämförelser mellan olika län. Hade vi inga trafikpoliser alls i vårt län skulle vi inte fånga många, men det betyder inte att Gävleborgarna kör bättre, säger Ulf Carnerius vid polisens trafikenhet.

Förra året var totalt 6 132 961 körkort registrerade i Sverige. Av dessa drog polisen och Transportstyrelsen in 32 796 stycken. Det innebär att ungefär 0,5 procent av körkortsinnehavarna fick sitt tillstånd konfiskerat.

Statistiken visar även att ungdomar, 20–24 år, är den grupp som oftast förlorar körkortet. Efter den ålderskategorin blir det en svagt fallande kurva. Ju äldre förare, desto färre körkortsindragningar.

Mer läsning

Annons