Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 sälar på isen i Enånger: "Det är inget man får uppleva varje dag"

Nästan 70 sälar låg och glassade på isen i Dyngre, Enånger när Börje Tunström var ute för att rasta sina hundar.
– Det var nog en once in a life upplevelse det där, säger han.

Annons

Aldrig tidigare har Börje Tunström, som ofta gått med sina hundar ned till viken Dyngre, nära Hålsänge i Enånger, sett så många sälar.

– Grannen har räknat upp till 70 sälar som låg på isen. Det får man inte se så ofta inte, säger han.

Läs även: Sälar stort problem för yrkesfiskare

När Börje Tunström kommit ned till viken trodde han först att vattnet var väldigt lågt, för så mycket sten hade han aldrig tidigare sett i Dyngre. När han insåg att det inte alls var sten utan säl hämtade han grannarna Per Nilsson och Jennifer Kämpe.

– Det är inget man får uppleva varje dag. Jag är glad om jag ser några huvuden guppa upp och ner ur vattnet. Nu låg det 70 stycken på isen, säger Jennifer Kämpe.

Läs även: Fiskare får bidrag för att förebygga sälskador

Först tänkte Börje Tunström att sälarna kanske inte kunde ta sig ut på öppet vatten igen. Men insåg snart att isen var tunn och att det fanns vakar.

Varför sälarna skulle ha lagt sig där är det ingen av dem som vet. Inte ens yrkesfiskaren Lasse Stark kan tänka sig en bra anledning, då strömmingen inte går så långt in i viken.

– Jag har sett 14 sälar här som mest. Sälar brukar simma in för att kollar vikar och samlar ihop sig. Men varför det samlats så många här vet jag inte, säger Lasse Stark.

Se även: Idun och ungarna live i idet

Mer läsning