Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 av 10 förskolor kan behöva saneras

– Vi kan inte ha barn i hälsofarliga lokaler där det luktar mögel, förskolorna har prio ett, slår Rönström fast.

Annons

Tekniska nämndens ordförande, moderaten Håkan Rönström, skulle helst ta till drastiska åtgärder om han fick drömma sig bort från den ekonomiska verklighet som råder.

– Då skulle jag bygga nytt och energisnålt, med modern byggnadsteknik.

Det finns enorma behov av underhåll för kommunens fastigheter. Nu ska skolor och förskolor prioriteras.

Kommunen har nyligen beslutat att skjuta till 7,5 miljoner för att åtgärda en rad akuta skador. Det handlar om exempelvis sanering och mögelskador på Idenors skola och Humlans förskola.

Därtill flaggar man för att det kan behövas ytterligare fyra miljoner för att sanera tryckimpregnerade syllar och mögel på förskolor, men behovet kan vara ännu större.

Totalt begärs alltså 11,5 miljoner i tillskott.

I en analys från inomhusmiljön i förskolorna fick sju av tio undersökta förskolor anmärkningar. Dessa bör enligt analysföretaget kontrolleras noggrannare och vid en av dem har personal varit sjukskriven med luftvägsbesvär.

De sju förskolorna som fått anmärkningar är Friggesunds förskola, Hasselbackens förskola (Forsa), Brunnsnäs förskola (Iggesund), Vindpusten förskola (Idenor), Håstabys förskola, Fridhems förskola och Kristinebergs förskola.

– Vi har fokuserat på förskolorna och i första hand de som har den här riskkonstruktionen med platta på mark, eller är byggda på 1970-talet, säger fastighetschef Charlotta Butler, tekniska förvaltningen.

Hon säger att de närmast kommer att invänta mer besked från analysföretaget och miljökontoret för att få svar på hur allvarliga problemen är.

– Inom en månad har vi mer att gå på.

Mer läsning

Annons