Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 strömavbrott på ett år

/
  • Mikael Olsson, Börje Thimper, Ragnar Wall, Lasse Lundblad och Fredric Berg har tröttnat på de upprepade strömavbrotten och kräver att Fortum vidtar åtgärder och gräver ner kabeln.

Sju strömavbrott – bara i december. Och upp emot 30 i år. Nu har de boende på Kalvstigen tröttnat på att Fortum inte tar tag i problemet.

– Man blir knäckt, det är för mycket, säger Fredrik Berg.

Annons

Bara i december i år har de boende i byarna Gäddvik, Lillbo, Södra Långsbo och Lillbovallen, söder om Delsbo, blivit av med strömmen sju gånger.

- Jag kallar det för en sanitär olägenhet, säger Fredric Berg.

Han bor med sin flickvän och dotter Idun, två år, en knapp mil från Delsbo.

- Min flickvän är på väg att flytta härifrån eftersom hon är så less på alla strömavbrott. Det värsta är när man har småbarn, som måste få mat i tid. Och när det plötsligt blir kolsvart i huset blir Idun livrädd och börjar skrika.

Fredric Berg suckar. Han är uppgiven och förbannad. Det är även grannarna Mikael Olsson, Börje Thimper, Ragnar Wall och Lasse Lundblad, som samlats hemma hos Fredric Berg i Lillbovallen. På träden utanför hänger snön tung. Lika vackert som på ett vykort – men den ställer till problem. Enligt Fortum har det varit minst 20 strömavbrott i området hittills i år.

- När en granne ringde och frågade sa Fortum att det varit runt 30 stycken i år, men det beror väl på hur man räknar, säger Fredric Berg.

Anders Öberg är ansvarig för landsbygdsdistributionen på Fortum och han beklagar problemen.

- Strömavbrotten nu i december har en stark koppling till all snö, som blir väldigt tung när den hänger kvar på träden, vilket gör att de börjar luta kraftigt och ligger emot eller ramlar ner över ledningar.

Sviterna efter stormen Dagmar skapar också problem.

- Många komponenter har tagit stryk och det tar nästan ett år att komma ikapp efter en sådan storm, säger Anders Öberg. De upprepade strömavbrotten tar inte bara energi och kraft, utan kostar också tid och pengar. Det handlar till exempel om extra telefonsamtal och resor till släkt och vänner, extrautrustning som elverk, pannlampor och omkopplare samt inkomstförlust när man tvingas stanna hemma från jobbet för att elda.

Är det rimligt med så många strömavbrott per år ?

- Nej, vi strävar efter betydligt färre avbrott än så, säger Anders Öberg.

Sammanlagt är 38 abonnenter berörda och de har tröttnat på tomma löften från Fortum.

- Vi kräver att de gräver ner kabeln. Det är deras samhällsansvar. Kabeln är ju redan nergrävd halvvägs till Eckelsbo. Först när hela sträckan är nedgrävd kan vi räkna med säker el, säger Fredric Berg och de övriga instämmer.

Men enligt Anders Öberg på Fortum kommer kabeln i alla fall inte att grävas ner under 2013.

- Det handlar alltså om att spara pengar på kundernas bekostnad trots att våra liv påverkas så mycket då den viktigaste delen av infrastrukturen, elen, krånglar, säger Fredric Berg.

Mer läsning

Annons