Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2100 frisörer för mycket

/

Det utbildas 2600 nya frisörer varje år, men behovet är bara 500. Frisöreleverna utbildar sig till arbetslöshet. Nu slår Frisörföretagarna larm.

Annons

Frisöryrket är populärt. Förr fanns det bara ett fåtal utbildningsplatser. Frigymnasierna lockar nu ofta med frisörutbildning eftersom programmet är populärt och har högt söktryck. Dessutom finns det flera privata utbildningar.

Med så många nya frisörer varje år börjar det bli fråga om prisdumpning. Det oroar branschen eftersom många frisörer då inte kommer att kunna leva på sitt yrke.

– Det är en överetablering av frisörer i dag. Nästan ingen anställer någon ny frisör. Möjligen att man hyr ut en frisörstol, men då måste frisören själv ordna sin kundkrets. Någon borde berätta för ungdomarna när de börjar sin utbildning hur svårt det är att få jobb, säger Inglouise Nordin, frisör i Hudiksvall som nyligen har slutat som sekreterare för Gävleborgfrisörerna.

Paulina Andersson, 18 år, Iggesund, går på John Bauergymnasiets frisörprogram i Sundsvall. Hon gör praktik på Salong Ingrid i Hudiksvall.

– Det har gått bra för mig att få praktikplats. Jag visste redan när jag började att frisörer har en svår arbetsmarknad. Men jag har önskat bli frisör sen jag var liten. Jag vill gärna jobba utomlands när jag är klar, säger Paulina Andersson.

Mer läsning

Annons