Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 lärare kan få gå från Bromangymnasiet

Hårda nerskärningar bland lärarna på gymnasiet väntar redan till hösten. Inom två år har var nästan var tredje elev försvunnit från Bromangymnasiet. Facket säger att det kan bli så många som 20 lärare som måste bort till hösten 2012.

Annons

Redan i höst ska lärartjänsterna minska för att anpassas till kraftigt minskande elevantal.

– Vi är oroliga att det finns en risk för övertalighet bland lärarna inom kommunen, säger förvaltningschef Bengt Friberg.

I dag går det 1 800 elever på Bromangymnasiet. Kurvan för elevantalet lutar brant neråt när de sista från babyboomen försvinner ut i vuxenlivet. Läsåret 2012 – 2013, om drygt två år, väntas bara drygt 1 300 elever gå på Bromangymnasiet, nästan en tredjedel av eleverna kommer att vara borta.

– Det är ett par hundra elever som försvinner, det blir många klasser om man räknar på att det är 30 elever i varje klass, säger Elisabeth Swedman.

Redan i höstas har skola och fack börjat förbereda inför arbetet med att skala bort tjänster. Turordningarna har tittats på, och lösningar har letats. Den 28 januari ska en plan vara klar, efter samverkan.

Att de 150 lärarna kommer att vara betydligt färre när processen är över är klart.

– Det kan bli att det blir så många som 20 lärare som måste bort, säger Elisabeth Swedman.

Hur många som måste gå redan till hösten är något som kommer att klarna i februari–mars, säger Elisabeth Swedman. Då kan förhandlingarna om turordningsreglerna inledas.

Mer läsning

Annons