Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17 minuters väntan på brandkåren

I Nordanstig tar det nästan sex minuter längre för utryckningsfordon att komma på plats än i Hudiksvall.

- Så ser verkligheten ut, säger Lennart Juhlin, räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

Annons

Det tar i snitt 17,1 minuter för räddningstjänsten i Nordanstig att komma på plats vid utryckning. Rikssnittet är 12,1 minuter. I Hudiksvall går det tvärtom mycket snabbare, 11,4 minuter. Det visar en rapport om trygghet från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Samma trend gäller för ambulans där det i Nordanstig tar i snitt 15,7 minuter vid larm medan rikssnittet ligger på 13,6 minuter. I Hudiksvall tar det bara 9,6 minuter.

- Det beror på geografin helt enkelt. Ju större yta och färre stationer ju längre tid tar det, säger Lennart Juhlin, räddningschef på Norrhälsinge räddningstjänst.

I rapporten syns också stor skillnad i kostnader för räddningstjänsten. Medan det i Nordanstig kostar 812 kronor per invånare är siffran betydligt högre i Hudiksvall, 1 305 kronor per invånare.

- Den siffran är svår att använda. Det skiljer sig mycket om det är hel- eller deltid och Nordanstig har två deltid och Hudiksvall heltid. Då blir det en helt annan kostnad. Sedan beror det också på hur många invånare som delar på kostnaden, säger Lennart Juhlin.

Mer läsning

Annons