Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,5 miljon extra till Folkets hus

Att ge Folkets hus miljoner ur kommunkassan innebär bara att konkursen skjuts på framtiden, sade Håkan Rönström (M), som röstade nej till det beslut som kommunfullmäktige fattade på måndagen.

Annons

Hudiksvalls kommun ger Folkets hus-föreningen 1,5 miljoner kronor i ett likviditetstillskott, beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen efter votering. 35 röster var för och 15 emot, medan en ledamot avstod sin röst.

Beslutet föregicks av en lång och stundom hetsig debatt. Kommunstyrelsens ordförande, Sven-Åke Thoresen (S), höll fast vid sin tidigare linje: Att han hellre ser en förnuftig avveckling av verksamheten än en snabb konkurs. Han berättade att många evenemang för olika målgrupper redan är inbokade för årets kvarvarande månader.

Beslutet innebär bland annat att:

• föreningen beviljas 1,5 miljoner kronor i likviditetstillskott

• en utomstående konsult ska se över kulturverksamheten i Folkets hus-lokalerna

• Folkets hus-föreningen ska se över sin styrelse, så att den på ett bättre sätt återspeglar kulturlivet i kommunen

Moderaternas Håkan Rönström framförde sin åsikt:– Låt Folkets hus gå i konkurs.

Att det inte finns några garantier för att de 1,5 miljonerna skulle vara de sista som föreningen vill ha, var något som även Kent Sjöberg (KD) påpekade:

- Att säga "ja" till förslaget är att skjuta konkursbeslutet längre fram. Det är det som är det tragiska, att föreningen kan återkomma om ett pengatillskott gång på gång. Därför säger Kristdemokraterna nej till kommunstyrelsens förslag, vi vill inte skjuta det här framför oss.

Mer läsning

Annons