Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudcancern fortsätter att öka

/
  • Med den nya appen

Antalet upptäckta fall av hudcancer blir allt fler för varje år. I Gävleborgs län har dubbelt så många diagnostiserats med hudcancer 2010 jämfört med 2004.

Annons

År 2010 upptäcktes 68 nya fall av hudcancerformen malignt melanom, i Gävleborgs län. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Man kan också se en skillnad i hur sjukdomen drabbar män respektive kvinnor – 37 män och 31 kvinnor i länet insjuknade 2010.

Överläkare Susanne Uddströmer på hudkliniken i Gävle, konstaterar att det finns en viss överrepresentation för hudcancer hos män. Hon förklarar att det beror på att män ofta söker läkarvård i ett senare stadium. Många gånger är det också en kvinna som fått dem att söka sig till en undersökning.

– Män säger dessutom ofta att de inte solar, men många är ute hela dagarna och exponeras därför omedvetet för solen, säger hon.

Det går att se en tydlig ökning av hudcancer i länet ända sedan 1970.

Sedan 2000 har cancerkurvan stegrat ordenligt, för båda könen. Männen är hela tiden överrepresenterade i alla typer av hudcancer. Enligt Lena Fåhraeus Morin, överläkare på Hudmottagningen i Gävle, beror ökningen på att vi befinner oss mer i solen nu än tidigare:

– Ökningen beror helt enkelt på ändrade solvanor, det vill säga ökad exponering för sol. Vi måste vara mer försiktiga med solen!

Mer läsning

Annons