Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotet mot lustgasen undanröjt

/
  • Det blir ingen utfasning av lustgasen. Här får grejorna vara kvar, visar barnmorskan Maria Åker.

Lustgasen blir kvar på länets förlossningsavdelningar. Intill dess att det finns likvärdiga alternativ för smärtlindring är diskussionen om utfasning nedlag, förklarar landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Annons

Informationen gick ut till berörda i verksamheten, på tisdag eftermiddag.

Förslaget om att ta bort lustgasen från förlossningsavdelningarna i Gävleborg presenterades under vintern, av en verksamhetschef vid landstinget. Utspelet har vållat protester från såväl blivande mödrar som från förlossningsvården och en upprörd allmänhet.

– Debatten har uppstått ur vad en enskild chef uttalade sig om, och utan att ha någon tidsangivelse. Till slut ledsnade jag och kände att jag måste sätta ned den så kallade politiska foten och säga ifrån. Det här är en verksamhetsfråga, det handlar om trygghet för patienterna, säger Eva Tjernström.

Frågan om lustgasens närvaro i förlossningsvården är i hög grad en miljöfråga, och utgångspunkten för den tänkta avvecklingen handlar om de betydande utsläpp som vållar skador på såväl människor som miljö. Men något formellt beslut om att avveckla lustgasen har aldrig funnits, enligt Eva Tjernström.

– Vi har aldrig sagt något annat än att den ska vara kvar, och det vet verksamheterna. Vi håller på med ett miljömålsarbete, och det är givet att man i det arbetet tittar även på lustgasanvändningen, säger hon.m.

På förlossningskliniken i Hudiksvall togs beskedet emot med glädje. Det finns andra metoder för smärtlindring, men alla metoder passar inte alla barnaföderskor. Många kvinnor får bra hjälp av lustgasen, konstaterar barnmorskan Kristina Holmsten.

– Vi är jätteglada. Det är många mammor som har varit irriterade över det här förslaget. För kvinnornas skull är det här ett fantastiskt beslut.

Mer läsning

Annons