Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt tryck på Migrationsverket

Inte sedan Balkankrigen i början av 1990-talet har trycket varit så stort på Migrationsverket som det är i dag.

Bristen på boenden är akut, och verket letar efter lämpliga lokaler i Hälsingland.

– Där vi blir erbjudna boenden, där kommer vi att etablera oss, säger Lars Ulander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn.

Annons

Antalet asylsökande ökar kraftigt, i en takt som Migrationsverket inte kan matcha. Verkets prognos för 2013 visar att trenden kommer att fortsätta – inte sedan krigen i forna Jugoslavien har trycket varit så hårt som nu. Bakom de dramatiskt stigande siffrorna står främst den våldsamma utvecklingen i Syrien. Bara under september månad sökte 1 326 syrier asyl i Sverige.

– Verkets uppdrag är att vi behöver säkerställa 500 till 750 boendeplatser per vecka i hela Sverige, året ut. Och det bygger på den prognos som vi har. Vi får inte ut folk lika fort som vi får in folk, säger Lars Ulander.

För tillfället lägger Lars Ulander och hans kollegor stor kraft på att hitta boenden i Hälsingland.

– Just nu far vi runt och tittar på olika objekt. Företag och entreprenörer är smarta nog att inse att det finns en lucka i marknaden, och många har bra objekt att erbjuda. Det här är ett län som har många gamla konferensanläggningar, HVB-hem och äldreboenden.

Enligt Lars Ulander har trycket tidigare varit störst på Söderhamn och Bollnäs, som är de hälsingekommuner som tagit emot flest asylsökande. Ulander ser gärna en spridning på övriga kommuner i landskapet, men menar samtidigt att finns två sidor av myntet.

– Visst försöker vi titta på en spridning, men det är på två vis det där. Kommuner som har många asylsökande har redan rutinen, medan kommuner som inte är vana inte vet vilket ansvar skolan har eller hur vårdcentralen ska agera. Vi kollar också på avstånd, samhällsservice och tillgången till kollektivtrafik.

Tiden är knapp och när Migrationsverket väl hittar objekt som är lämpliga för etablering kommer det att gå fort med både kontraktsskrivning och inflyttning.

– Kommunerna får räkna med att det kommer brista lite i informationen om hur det kommer att se ut, det är snabba ryck nu. Det finns nog inga kommuner som är omedvetna om situationen.

För att ha en chans att hinna med behöver Migrationsverket resursförstärkningar.

– Jag rekryterar hela tiden. Jag har anställt sju till åtta stycken redan och kommer att behöva anställa lika många till innan årsskiftet, säger Lars Ulander.

Mer läsning

Annons