Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot det storaHälsingegårdsprojektet

De kritiska punkterna är många i utvärderarnas slutrapport om det stora Hälsingegårdsprojektet.
Projektet blev en arena för gamla konflikter och motsättningar. Det blev hinder för att nå målen, skriver följeforskarna.

Annons

Mångmiljonersprojektet drogs igång 2008 av Region Gävleborg, med hjälp av EU-medel, för att regionen skulle vara förberedd om Hälsingegårdarna utsågs till världsarv. Utnämningen skulle utnyttjas för att ge tillväxt, framför allt turism.

När FN-organet Unesco 2009 sa nej till Hälsingegårdarna som världsarv, ändrades projektets inriktning till att arbeta med en ny världsarvsnominering. Projektet har avslutats i vår.

Forskare ska vid sådana här EU-projekt finnas med under hela projektet. Uppdraget har legat på konsultfirman Ramböll som nu lämnat sin slutrapport.

Bytet av inriktning mitt under projekttiden kan vara en bidragande förklaring till att rollfördelningen inom projektet blev otydlig, skriver följeforskarna. Men ledningen för projektet borde ha varit mer lyhörd och arbetat hårdare för att projektet skapa lokalt förankring.

I december 2009 berättade hälsingetidningarna om stora konflikter inom projektets styrelse.

Den bilden bekräftas nu i sluttrapporten från följeforskarna.

Konflikterna borde ha plockats fram redan från början och retts ut, skriver följeforskarna.

Följeforskarna anser att orimligt stor del av projektet ägnades åt att sköta den administrativa delen.

Projektet hade som mål att skapa 30 nya företag och 100 arbetstillfällen, men inga konkreta aktiviteter gjordes för att nå målen och det saknar utvärderarna.

Följeforskarna ser det som ett regionalt misslyckande att det inte finns någon som tar över ansvaret för det turistiska arbetet för Hälsingegårdarna efter projekttidens slut.

Det fanns förhoppningar om att Hälsingland Turism skulle göra det, men det borde enligt utvärderingen ha varit klart innan projektet drogs igång. Representanter för Hälsingland Turism upplever att de inte fick vara delaktiga i bland annat framtagandet av ett varumärke för Hälsingegårdarna.

Det finns fog för utvärderarnas kritik, tycker Hälsingegårdsprojektets styrelseordförande Björn Mårtensson (C).

– Men med tanke på att förutsättningarna förändrades så mycket under tiden är jag nöjd med att vi nu har en ny världsarvsnominering som är mycket stark och intressant, säger han.

Mer läsning

Annons