Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skrivs det ut mest narkotikaklassade mediciner

/
  • Det är i Söderhamn man har störst förskrivning av ångestdämpande medicin sett till befolkningsmängd om man jämför med resten av Hälsingland.

Över tre och en halv miljoner dygnsdoser narkotikaklassad medicin skrevs ut förra året i Hälsingland. Ångestdämpande medicin är vanligast i Söderhamn, medan antalet dygnsdoser av smärtlindrande tabletten Tramadol och av sömnmedel är störst i Nordanstig.

Annons

Det skrevs ut 3 548 793 dygnsdoser narkotikaklassad medicin i Hälsingland förra året, visar statistik som Socialstyrelsen och Region Gävleborg har tagit fram åt helahälsingland.se. Sett till hela landet så har förskrivning av narkotika ökat med 14 procent under perioden 2010–2014.

Lista: Hälsocentralerna som skriver ut mest bensodiazepiner

I Hälsingland ligger siffrorna relativt konstant över perioden i de flesta kommuner förutom i Nordanstig, där man har störst ökning med 13 procent fler dygnsdoser 2014 jämfört med 2010. Det är också till personer i Nordanstig som man under 2014 skrev ut mest sömnmedel och mest av den smärtstillande medicinen Tramadol i förhållande till befolkningen.

Läs mer: Kent fick ångestdämpande medicin för ryggont – blev beroende

Om man jämför hur mycket som skrevs ut förra året mellan de olika hälsingekommunerna ser man att det är i Söderhamn som det finns mest narkotikaklassade mediciner i förhållande till befolkningen totalt. Där skrevs det ut 88 dygnsdoser per 1 000 invånare och dag 2014, vilket på ett år blir 32 131 dygnsdoser per 1 000 invånare.

– Man kan säga att södra Hälsingland sticker ut. Jag har jobbat länge med statistik och sett att särskilt Söderhamn länge haft stora mängde ångestdämpande i förhållande till befolkningen, säger Simon Gunnarsson vid Läkemedelsenheten på Region Gävleborg.

Läs även: Läkare skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin – får sluta

Siffrorna visar till exempel att mer än dubbelt så många dygnsdoser av ångestdämpande som Xanor skrevs ut till personer i Söderhamn förra året jämfört med i Hudiksvall, och samma sak gäller Stesolid. Dessa mediciner är också mycket vanligare i Söderhamn än vad de är i Bollnäs.

– Vad det kan bero på vet man inte, kanske finns det fler svårt sjuka i Söderhamn i exempelvis cancer, men det kan också handla om att det finns ett större tablettmissbruk där. Vad som är en överförskrivning är dock omöjligt att bedöma utifrån enbart statistik, säger Simon Gunnarsson.

Läs mer: Olika läkare i Hälsingland skrev ut till barn, kända missbrukare och person i fängelse

Ett annat generellt mönster är att pensionerade läkare är mer benägna att skriva ut narkotikaklassad medicin än andra läkare, det kunde Dagens Nyheter avslöja tidigare i år. I Gävleborgs län rör 14,1 procent av de pensionerade läkarnas recept narkotiska preparat, medan andelen bland förskrivare är 6,3 procent. Om man tittar på den totala mängden av all utskriven narkotika står de pensionerade läkarna trots allt för en mycket liten del, bara 0,5 procent i landet som helhet.

Mer läsning

Annons