Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han smugglade flyktingar genom Europa till Söderhamn

/
  • Ahmed som bor i Söderhamns kommun har skjutsat syriska flyktingar illegalt till Sverige från Mellaneuropa.
  • Från Syrien kan man inte ta sig legalt för att söka asyl i Sverige.

Ahmed, 25 år från en mindre ort i Söderhamns kommun, har kört människor som är på flykt genom Europa till Sverige med bil.
– Jag gjorde det eftersom jag tänkte med hjärtat, säger han.

Annons

En av dem som har hjälpt människor att ta sig illegalt till Sverige är Ahmed, 25 år. För ett tag sedan hämtade han upp en grupp från Syrien i Mellaneuropa, som just nu befinner sig i Söderhamn där de söker asyl.

– De hade tagit sig halvvägs genom Europa när jag mötte upp dem med en bil som jag hade hyrt i Sverige, säger han.

Frågan om han kunde ta uppdraget fick han av en kompis i Söderhamn som kände till att de här människorna var i behov av hjälp.

– Jag visste inte riktigt vad det innebar men sa ja direkt eftersom jag tänkte med hjärtat.

När Ahmed hämtade dem hade de varit på flykt länge. De hade börjat till fots, åkt båt och till sist lastbil. Vid varje gräns hade de fått klättra ner under lastbilarna och gömt sig då de passerade kontrollerna. När de sedan trängde in sig i personbilen som Ahmed körde kunde de sitta kvar hela vägen utan att några misstankar väcktes mot dem.

– Första gången vi blev stoppade var i Tyskland. Där tittade kontrollanterna in i bilen och ställde några frågor. Jag sa att jag hade varit i Tyskland på semester bara, inget konstigt med det. De lät oss åka vidare.

Alla hade pass med sig, men eftersom det är olagligt för människor från Syrien att resa till Sverige för att söka asyl, så var Ahmed ändå orolig för att de skulle behöva visa upp dem. Inom Schengenområdet utfärdar man nämligen inte visum till syriska medborgare med motiveringen att kriget utgör en risk för att syrierna inte kommer att kunna återvända hem. Detta samtidigt som man i Sverige ger alla syrier som tar sig hit permanent uppehållstillstånd, förra var det 16 317 personer enligt Migrationsverket. Majoriteten av dem kom via Öresundsbron med falska pass eller med visum via till exempel USA.

– Det är motsägelsefullt, det gör ju att de som vill hit tvingas resa illegalt. Det gynnar människosmugglingen, säger Ahmed.

När de var framme i Köpenhamn blev de stoppade för andra och sista gången, då av polis.

– Jag blev tillfrågad om jag hade körkort, om det var min bil och om jag hade alkohol med mig. Jag svarade sanningsenligt på frågorna. De undrade sen om alla som satt i bilen var folkbokförda i Sverige. Jag ljög sa ja. Då vinkade de bara förbi mig.

Ahmed och hans passagerare fortsatte över bron mot Malmö och vidare till Stockholm och sedan Söderhamn.

– Efter ett och ett halvt dygn var jag hemma igen, säger Ahmed.

Själv kom han till Sverige för tio år sedan. Han betalade då 600 000 kronor för att fyra personer skulle ta sig hela vägen hit från Mellanöstern.

– Sedan dess har priserna gått upp och det är fler som både arrangerar och kör i dag. Det har blivit så vanligt att det till och med funnits Facebook-grupper där man kunnat söka någon som fixar en resa till europeiska gränsen för 8 000 euro.

De flesta som kör bilar och lastbilar tar bara emot kontant betalning, enligt Ahmed. Att många som tagit sig till Sverige blir skuldsatta i många år stämmer menar han, men de betalar inte till smugglarna utan till andra långivare.

– Chaufförerna ger inga avbetalningsplaner, aldrig. De måste oftast också betala till den som förmedlar kontakterna. Om man kör människor från Turkiet till Sverige får man ungefär 12 000 euro per person och arrangören ska då ha en stor del av pengarna. Det vanliga är att man får betalt per landsgräns man passerar.

Själv tog Ahmed inte emot någon annan ersättning än det han lade ut på bensin den här gången. Dock fick han omgående efter att han kom hem till Söderhamn fler erbjudanden.

– Jag sa nej för jag ville inte ta fler risker. Trots att det gick bra så vet man aldrig. Ska man vara säker måste man ta ut en ersättning som är så stor att den täcker in allt man kan råka ut för, som att hamna i fängelse eller få böter. Jag vill inte ta för stora summor av flyktingar och utnyttja människor som är beroende av mig helt enkelt, säger Ahmed.

Mer läsning

Annons