Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingar med sömnapné ska till kardiologen i Hudiksvall

Landstinget omorganiserar sin vård för patienter med andningsuppehåll och sömnapné.

Men trots att Gävle har bland landets längsta väntetider räknar verksamhetschef Åsa Celander inte med att åtgärderna kortar kön.

Annons

Landstinget slutar att skicka patienter med andningsuppehåll och sömnapné till privata Neuropsyk i Bollnäs. Det var där hälsingepatienter tidigare kunde prova ut utrusning för andningshjälp.

Landstingets öron-näsa-hals-vård kopplas också bort från arbetet med patientgruppen. Det har varit där som behovet av utrustning för andningshjälp har utretts.

Primärvården ska nu remittera hälsingepatienterna direkt till kardiologen i Hudiksvall där både utredningen och utprovningen av utrustningen görs. Gästrikepatienterna remitteras direkt till lungmedicin i Gävle.

– På så sätt samlar vi hela ansvaret för patientgruppen inom medicinverksamheten, säger Åsa Celander, länschef för internmedicin. Lungmedicin i Gävle får det medicinska ansvaret för hela länet. Det är lungläkarna som är specialister på det här området och ger internutbildning.

Patienter i södra Hälsingland kan även i fortsättningen hämta och lämna sin utrustning på öron-näsa-hals-mottagningen i Bollnäs.

Mer läsning

Annons