Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Juholt avgår

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt avgår. Det meddelade han på en presskonferens i hemstaden Oskarshamn på lördagen.

– Personligen tycker jag att det är synd, säger Per Svedberg, S-riksdagsledamot från Norrbo.

Annons

I två dagar hade Socialdemokraternas verkställande utskott, VU, diskuterat partiledarens framtid. I fredags meddelade partisekreterare Carin Jämtin att man hade fortsatt förtroende för Juholt. Men under dagen hade flera S-distrikt krävt hans avgång och när det sent på kvällen stod klart att han skulle hålla ett pressmöte klockan 15 dagen efter så var det många som trodde att han där skulle meddela att han avgår. Så blev det.

– Jag vill inte stå i vägen för en nystart och jag ger mitt fulla stöd till min efterträdare, sade han på den korta presskonferensen som han lämnade utan att svara på några frågor.

Per Svedberg är inte förvånad över beskedet.

– Jag hade blivit förvånad om det blivit något annat.

Varför uttalade VU sitt förtroende i går?

– Nu kunde han göra det här på sitt eget sätt. Någon hyfs får det vara, vi kan inte behandla varandra hur som helst, säger Per Svedberg och fortsätter:

– Håkan Juholt som person har sina kvalitéer, men det hjälps inte i det här läget, så är det ju. Personligen tycker jag att det är tråkigt, folk som kan prata och har lite humor, men det får man kanske inte ha.

Vem blir ny partiledare?

– Först och främst måste man rigga någon övergångsvariant. Vi är väl kanske i ett tidigt skede. Frågan är också vem kommer att våga vara partiledare? Efter det som har hänt lär den som blir tillfrågad fundera både en och två gånger.

Mer läsning

Annons