Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundutbildning kan räcka förspecialistläkarlegitimation

Efter 1 juli vet man inte vilken utbildning en specialistläkare i allmänmedicin har.
Landstingsstyrelsen konstaterar att det kommer att krävas mer av dem som rekryterar läkare, men ser det ändå som en chans att öka läkarresurserna inom primärvården.

Annons

Än så länge har allmänläkare med utbildning från ett annat EU-land eller Schweiz fått kalla sig Europaläkare i Sverige.

EU-länderna har nu kommit överens om att läkarlegitimationer utfärdade i något EU-land eller Schweiz ska gälla lika i hela området. Därför är Sverige tvunget att ändra sin lagstiftning. Allmänläkare från andra länder har rätt till en svensk legitimation som specialist i allmänmedicin.

Landstingsstyrelsen skriver till Socialdepartementet att en legitimation efter 1 juli kan betyda ganska vitt skilda utbildningserfarenheter. Det kommer att krävas noggrannare intervjuer, läsning av CV och inhämtning av referenser vid anställningar. Trots legitimationen kan det krävas kompletterande utbildningar för att läkaren ska kunna arbeta som landstinget vill. Nivån på språkkunskaperna måste kontrolleras.

– I Sverige är allmänmedicin en bredare specialitet. Det här leder till att läkare med bara en grundutbildning kan få en legitimation. Vi tycker det är viktigt att landstingen har gemensam syn på hur man ska hantera det, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Ändå ser landstingsstyrelsen fördelar med förändringen, både för de läkare som kommer hit och för landstinget som får en bredare tillgång på läkare med olika kompetens.

– Det positiva är att fler blir behöriga till tjänster, säger Eva Tjernström.

Mer läsning

Annons