Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborgarna rädda och oroliga – trots färre brott

/
  • Brottsutsattheten är lägre i Gävleborg än genomsnittet i riket. Ändå är många oroliga och otrygga.

Det begås färre brott i Gävleborg än i riket i stort. Trots det är gävleborgare mer oroliga och känner sig mindre trygga än genomsnittet. Det visar Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning.
– Det är ett komplext samband mellan faktisk brottslighet och upplevd trygghet, säger utredaren Sara Westerberg.

Annons

Läs även: Gunilla har drabbats av inbrott 14 gånger: "Man blir kränkt, äcklad och förbannad"

Se även: Hälsingar om tryggheten: "Jag går inte ut ensam på kvällen"

Brottsligheten engagerar. Det märks om inte annat på sociala medier, där grov brottslighet ofta får stor uppmärksamhet. Där brukar det också ställas högre krav på samhällets arbete för att minska brottsligheten, samt hårdare tag mot dem som begår brott.

Läs mer: Var fjärde kvinna känner sig otrygg på kvällstid

Brottsförebyggande rådet, Brå, har i uppgift att följa brottslighetens utveckling i Sverige.

I dagarna släppte årets upplaga av Brås Nationella trygghetsundersökningen. Rapporten svarar på hur utsatta vi är för brott och hur tryggt vi upplever samhället.

– Att visa hur brottsligheten faktiskt ser ut är vårt främsta mål. Vi vill att undersökningen ska vara ett underlag för brottsförebyggande arbete och ge information om hur det ser ut i samhället, framför allt vad gäller rättsväsendet som helhet, säger Sara Westerberg på Brå, som ansvarat för rapporten.

Läs också: Ex-kriminelle Joakim övergav våld och droger för naturen – började jobba med ungdomar

Rapporten visar att de tre storstadslänen Stockholm, Skåne och Västra Götaland återkommer som län med högst andel otrygga och brottsutsatta personer.

Undersökningen bygger på svar från 12 400 personer i åldern 16-79 år. Trots den stora urvalsgruppen är det bara 325 personer som har fått svara på frågorna i Gävleborg.

– Bryter man ner siffrorna till länsnivå, speciellt gruppen utsatthet för brott, blir urvalet ganska litet och den slumpmässiga variationen blir ganska stor. Därför ska man vara försiktig att titta på förändringar från år till år, utan hellre titta på trenden över längre tid, säger Sara Westerberg.

Sett över tid framträder ett något motsägelsefullt mönster för Gävleborgs del. Enligt undersökningen är utsattheten för brott klart under riksnittet, både vad gäller brott mot enskild, våldsbrott samt egendomsbrott.

Läs också: "Känslan är att det är någon som blir utsatt nästan varje dag"

Samtidigt visar mätningen att vi är mer oroliga över brottsligheten i samhället än genomsnittet. Och trots att trenden över tid är att den faktiska utsattheten för brott i Gävleborg minskar är det fler än genomsnittet i Gävleborg som upplever att brottsligheten ökat de senaste tre åren. 78 procent av de tillfrågade i Gävleborg anser det, medan rikssnittet ligger på 73 procent.

Sett endast till årets resultat är gävleborgarna också mindre trygg än andra. 18 procent av de tillfrågade att de mycket eller ganska otrygga när de vistas ute på kvällar eller att de helt avstår att gå ut. Det är högre än rikssnittet, på 14 procent.

– Sambandet mellan risken för att utsättas för brott och den upplevda otryggheten är väldigt komplext. Och det är inte alltid de mest utsatta som är mest oroliga. Enligt statistiken är till exempel äldre kvinnor mest oroliga, men samtidigt är det den gruppen minst utsatt för brott, säger Sara Westerberg.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning