Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg var ett av de rikaste länen – så blev det ett av de fattigaste

/
  • Kerstin Enflo är docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Hon har kartlagt hur klyftorna mellan landets regioner har vuxit under de senaste 35 åren.
  • För 35 år sedan hörde gävleborgarna till de allra rikaste svenskarna, nu tillhör de allra fattigaste.

För 35 år sedan var Gävleborg ett av de rikaste länen i landet, nu är det ett av de fattigaste. De växande regionala klyftorna har varit obarmhärtiga mot Gävleborg som är utvecklingens stora förlorare.

Annons

Sedan 1980 har skillnaderna ökat mellan regionerna, visar en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS). Rapporten jämför hur bruttoregionalprodukten, det vill säga värdet av all produktion och tjänster inom en region, har utvecklats mellan länen.

För 35 år sedan låg Gävleborg på plats 7 av 21 i länens välståndsliga, nu har regionen rasat till plats nummer 17. Det är det största tappet bland de regioner som fallit i rankningen.

Det som framför allt har hänt under den tiden är att landets befolkning allt mer koncentrerat sig till storstadsområdena. Drygt var tjugonde gävleborgare har försvunnit från länet sedan dess, enligt Statistiska centralbyråns beräkningar. Det motsvarar nästan ett helt Söderhamn eller Bollnäs.

– Det hänger samman med ett skifte där kunskap och teknologi har blivit allt viktigare för ekonomin. Det har av något skäl gynnat storstäderna. På 1980-talet trodde man att den nya tekniken skulle innebära att man kunde jobba från vilken plats som helst, men så har det inte blivit, säger Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet och författare till rapporten.

Ledare: Det är nu som Sveriges kurs ändras när det gäller statliga jobb och ett samhållet land

Innan dess hade Gävleborg under åtminstone ett drygt sekel hört till de allra rikaste regionerna i landet.

– Det var industrins förtjänst. Vi har och har haft stora industrier som varit effektiva, säger Thomas Lundberg, kompetensstrateg på Region Gävleborg.

Han är kritisk till att mäta välstånd bara med bruttoregionalprodukt och tycker att fokus bör ligga på hur stora de genomsnittliga inkomsterna i länet är.

– Det säger ofta mer vilket välstånd som faktiskt finns i en region. Tittar vi på hur Gävleborg ligger till i ett europeiskt perspektiv till hör vi de rikare regionerna i Europa, säger Thomas Lundberg.

Skälet till att Gävleborg sedan tappat gentemot andra län är stora förändringar inom näringslivet och arbetsmarknaden. Industrierna har varit effektiva och har kunnat göra mer med mindre personal. Samtidigt bygger landets tillväxt allt mer på forskning och kunskap.

– Det som framför allt har hänt oss är att vi har fått en väldigt hög arbetslöshet. Det vi kan se är att regioner som Uppsala vars tillväxt är kompetensdriven växer starkt, säger Niclas Cronsell avdelningschef för Arbetsmarknad och kompetens Region Gävleborg.

Läs mer: Regionchefen: Det är inte Hälsingland som försvinner – det är Gävle som dör

Kerstin Enflo befarar att de växande ekonomiska klyftorna mellan regionerna kommer att leda till att delar av landet, som Gävleborg, riskerar att hamna i ett regionalt utanförskap. Vissa län kommer på sikt helt enkelt få svårt att finansiera vård, skola och omsorg.

Som hon ser det har nu samhället tre möjligheter. Den första är att försöka satsa på att bygga infrastruktur i de regioner som hamnar efter för att försöka få fart på tillväxten. Den andra är att helt enkelt göra som årtiondena efter andra världskriget och påskynda flytten till storstäderna där jobben finns. Den tredje är att göra om utjämningssystemen så att de fattigare regionerna får mer stöd.

Niclas Cronsell kommenterar hennes resonemang.

– Det finns nog ingen som vill ha principen sista man släcker ljuset. Samtidigt har jag svårt att se att det går att stoppa urbaniseringen. Jag tror inte heller att vi kommer att få sen en ny grön våg i någon större omfattning, säger han.

Läs mer: Gävle allt mer dominant i länet - Söderhamn utvecklingens stora förlorare

Men Niclas Cronsell är hoppfull om att Gävleborg åter kan växa sig starkt.

– Det positiva är att regioner som någon gång varit ekonomiskt starka tenderar att komma igen. De traditioner och kunnande vi har inom industrin kommer nog tillbaka fast i en annan form. För några år sedan gjorde jag studier i Ockelbo och där man har en tradition och kunnande inom plastindustrin vilket gör att man i dag har företag inom platsindustrin men produkterna är inte längre skotrar och båtar, säger han.

Men länets utveckling kommer också att kräva stora förändringar i mentaliteten hos gävleborgarna. Något som syns nu när det unga företagandet växer i länet.

– Diskussionen framåt borde snarare handla om förmåga till självförsörjning än anställningsbarhet. Vårt län har präglats av en bruksmentalitet, utan att värdera den, är det nu entreprenörskap i vid bemärkelse och företagandet som blir mer viktigt, säger Niclas Cronsell.

Läs mer: Från 32 000 till 25 000 invånare – så hanterar Söderhamn urbaniseringen

Läs mer: Krönika: Vita fläckar i Kultur-Sverige

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons