Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg kan splittras – Gävle och Sandviken vill skiljas från Hälsingland

/
  • Redan innan förhandlingarna om vilken storregion Gävleborg ska tillhöra riskerar länet att splittras. Gävle och Sandviken kan tänka sig att gå sin egen väg och bilda region med Uppsala.
  • Gävles avgående kommunalråd Jörgen Edsvik (S) vill att Gävle ska tillhöra samma storregion som Uppsala.

Redan innan förhandlingarna om vilken storregion Gävleborg ska tillhöra splittras länet i frågan. Gävle och Sandviken vill lämna Gävleborg och i stället gå ihop med Uppsala län.

Annons

Gävles avgående kommunalråd Jörgen Edsvik (S) och kommunalrådet i Sandviken, Peter Kärnström (S), har rest till Stockholm och uppvaktat Barbro Holmberg, som på regeringens uppdrag samordnar bildandet av nya storregioner.

På sin agenda har de två gästrikarna, enligt uppgifter till Gefle Dagblad och Hälsingetidningarna, att splittra länet. Om Gävleborg inte bildar region med Uppsala, utan går norrut, vill de skilja Gävle och Sandviken från länet och gå ihop med Uppsala i stället.

Läs mer: Tänk om hon delar länet

Läs mer: Jörgen Edsvik kan göra en historisk flytt av Gävle

Jörgen Edsvik bekräftar att mötet ägde rum i måndags.

– Vårt budskap är tydligt. Vi ser gärna att länet hålls ihop men för Gävle och Sandvikens räkning är det oerhört viktigt att den framtida storregionen söker sig mot Uppsala, Mälardalen och Dalarna. Min hållning, och jag tror att Peter delar den, är att om enskilda kommuner av någon anledning inte tycker att det blir bra får man inte helt stänga dörren för att de går en annan väg.

Frågan om han vill bryta ut Gävle ur en ny, stor norrlandsregion är dock för tidigt ställd, menar Jörgen Edsvik. Men personligen tycker han att det för Gävles del skulle innebära "rejäla problem" att tillhöra ett stornorrland.

– Det är söderut och västerut som vi har vår utvecklingspotential. Om det inte blir så får man titta på vilka lösningar som finns. Då krävs en rejäl politisk diskussion, säger han.

Regionrådet Eva Lindberg (S), som leder den förhandlingsgrupp som Region Gävleborg utsett, hävdar att hon inte känner till att någon annan delegation från länet träffat Barbro Holmberg.

– Vår linje är att vi ska hålla ihop länet. Sedan vet jag att det finns röster för annat ute i kommunerna, säger Eva Lindberg.

Läs mer: Snart kan Gävleborg tillhöra en ny storregion

Hon berättar att regionens linje nu är att i första hand bilda storregion med Dalarna och Uppsala, ett samgående som sedan tidigare varit på tal.

– Vi behöver få ett tillräckligt stort skatteunderlag för att det ska vara någon mening med att bilda en större region. Dessutom behöver vi ett regionsjukhus och då är det Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vi vill söder ut för det är framför allt åt det hållet människor pendlar från vårt län. Men vi kommer också behöva något slags samarbete med Västernorrland, Sundsvall är en viktig stad för norra Hälsingland, säger Eva Lindberg.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M), den ende borgerlige förhandlaren, känner till att det finns krafter som vill skilja Gävle och Sandviken från resten av länet.

– Det är ju en linje som bland annat drivits av Gefle Dagblads ledarredaktion och då blir det så här. Skulle det bli så att Gävleborg hamnar i ett läge där länet skulle bilda storregion med län norrut är det något som Gävle aldrig kommer att gå med på, då lämnar hellre kommunen länet, säger Patrik Stenvard.

Läs mer: Storregion – nej tack!

Ledare: Bred politisk enighet för att hålla ihop länet

Ledare: Här skriver regionrådet på för ett Gävleborg

Mer läsning

Annons