Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg kan bli av med landshövdingen

Länet kan bli av med landshövdingen. Enligt förslag ska Gävleborg och Dalarna slås ihop till en länsstyrelse med huvudsäte i Falun.

Annons

Utredaren Mats Sjöstrand har lämnat över utredningen om den statliga regionala förvaltningen till civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD). I den förelås landets 21 länsstyrelser bli 11 och därmed bli landet av med 10 landshövdingar. Men länsstyrelserna kontor kommer att vara kvar på de orter där de är i dag, även i Gävle.

– En myndighet kan bara ha en myndighetschef och det troliga är att landshövdingen bor där huvudsätet är, säger Mats Sjöstrand.

Skälet till förslaget är att utredningen visar att länsstyrelserna i dag har svårt att klara sina uppdrag. Länsstyrelserna ska se till att länen utvecklas efter de nationella mål som regering och riksdag sätter upp. De har uppgifter som att sköta civilförsvar, livsmedelskontroller, djurskydd och veterinärtjänst, naturvård och miljöskydd. Dessutom har länsstyrelserna ansvar för de allmänna valen och föreskrifter för regional polisverksamhet.

– Staten vill att myndigheterna ska bli allt effektivare därför minskas anslagen år för år. Andra myndigheter har mött de här kraven med att förändra sina strukturer, men det går inte för länsstyrelserna som är fast i sina. Det finns också länsstyrelser som varje år får tilläggsanslag för att kunna klara sina uppgifter, säger Mats Sjöstrand.

Enligt förslaget ska sammanläggningarna av länsstyrelserna genomföras 1 januari 2015. Alternativet är de nuvarande länsstyrelserna finns kvar, men då måste skattebetalarna skjuta till 300 miljoner kronor om året.

Mer läsning

Annons