Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg först att erbjuda en teaterkonstnär en fristad?

/

Gör region Gävleborg till en fristad för en förföljd teaterkonstnär.
Det föreslår socialdemokraten Carina Holm.

Annons

I en motion till regionfullmäktige skriver Carina Holm att det vore ett sätt att visa regionen står upp för yttrandefriheten att bli en fristadsregion.

– Det är ett bra sätt att lyfta blicken lite grann.

Hon är förutom ersättare i regionfullmäktige också ordförande i Folkteaterns styrelse och vill att regionen erbjuder en fristad för någon verksam inom teatern, till exempel en skådespelare eller regissör. Konstnären skulle kunna knytas till arbetet i Folkteatern.

Hon har varit i kontakt med Icorn, den organisation som har hand om det internationella fristadsarbetet. De har i dag ingen fristadsplats för någon verksam inom teatern och var positiva till idén. Folkteatern, partikamrater och andra hon talat med har också tyckt att idén är bra.

Den fick hon när Gävle, efter en mycket uppmärksammad politisk konflikt och överklaganden, till sist blev med i Icorn i september. Nu väntar man på att en förföljd konstnär som behöver skydd ska komma under våren.

Läs mer: Gävle får bli en fristad

Läs mer: Nu har Gävle blivit en konstnärfristad

Sandviken har också ansökt om att bli medlem i Icorn.

Carina Holm skriver i sin motion att region Gävleborgs fristadsplats ska erbjudas i samarbete med en eller flera kommuner i länet.

Det finns redan regioner och landsting i Sverige som är med i nätverket, bland andra Dalarna, Jönköping, Skåne och Västra Götaland.

Det är regionfullmäktige som sedan beslutar om region Gävleborg ska gå med i fristadsnätverket.

Mer läsning

Annons