Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fyra vargar till länet ett minimum"

Maximalt 32 vargar får fällas under den skyddsjakt som inleddes redan under fredagen. I de sex rovdjurslänen i Mellansverige får 25 vargar fällas och i Jämtlands län sju vargar, har Naturvårdsverket beslutat.

Annons

- Vi måste få en tilldelning (av länsstyrelsen) om minst fyra vargar, säger Karl-Evert Hellsén, länsordförande i Svenska jägareförbundet. Något annat duger inte. Det får gärna bli fem också.

Vid fjolårets licensjakt fick jägarna i Gävleborg skjuta tre vargar.

- Nu måste vi få ett snabbt besked från länsstyrelsen, säger Hellsén, som själv ska ut i vargskogen "om det inte blir för kallt".

Naturskyddsföreningen är kritisk mot Naturvårdsverkets skyddsjaktsbeslut, både vad gäller antalet vargar och det handlingsutrymme för skyddsjakt som de berörda länen får. Föreningen anser också att risken för att länsstyrelserna ska göra helt olika bedömningar och "inte klara trycket från jaktlobbyn" är uppenbar.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) däremot ser beslutet som ett steg i rätt riktning:

"Nu krävs att länsstyrelserna tar till sig den politiska viljan att underlätta och utöka beslut om skyddsjakt så att skador och olägenheter av varg minskar", skriver LRF-ordföranden Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

I Sverige finns i dag över 300 vargar.

- Det är hög tid att politiker och myndigheter tar vargproblematiken på allvar, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska jägareförbundet.

Mer läsning

Annons