Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra döda donerade sina organ

Fyra personer i Gävleborg donerade förra året organ efter sin död.
– Vi missade ingen möjlig donator, säger landstingets donationsansvarige läkare Johnny Hillgren.

Annons

I hela landet var det 115 avlidna som blev organdonatorer, 69 procent av dem som räknades som möjliga organdonatorer.

Tillsammans donerade de 391 organ, alltså tre–fyra per person. Njurar var det vanligaste, följt av lever, lunga och hjärta.

I Dalarna utnyttjades alla avlidna som räknades som möjliga donatorer. I Gävleborg utnyttjades bara fyra av åtta avlidna. Tillsammans med Örebro var det lägst andel i landet.

– I de fall där det inte blev någon donation var det anhöriga som sa nej och i något fall sa donationsläkaren nej av medicinska skäl, säger Johnny Hillgren.

Närståendes veto kan omöjliggöra donationer, men det har blivit ovanligare på senare år, skriver Donationsrådet i sin årsrapport, men oroar sig över att vården hittar allt färre möjliga donatorer.

– Det viktigaste är att vi inte missar möjliga donatorer och förra året missade vi ingen, säger Johnny Hillgren. Det resultatet är vi nöjd med, men det är viktigt att vi inte missar någon framöver heller. Därför är det ett kontinuerligt arbete för att utbilda vårdpersonal i att känna till när donationer kan vara aktuella.

Som möjlig organdonator räknas en avliden intensivvårdspatient som fortsatt behandlas med respirator och där läkare har fastställt total hjärninfarkt. Den avlidna ska också vara identifierad som medicinskt lämplig organdonator.

Sammanlagt dog 117 personer inom Gävleborgs intensivvård.

Mer läsning

Annons