Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP vill ha regional extremiststrategi

Folkpartister från samtliga hälsingekommuner har motionerat om behovet av en gemensam handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Bland kommunalråden råder det delade meningar om behovet av en sådan.

Annons

– I hela Sverige ser vi tecken på att användandet av våld ökar bland flera politiskt extrema grupper. Framför allt i storstäderna men även i mindre kommuner, säger Peter Nordebo (FP), som sitter i kommunfullmäktige i Bollnäs.

Han är en av de folkpartister som i slutet av förra veckan skrev en gemensam insändare i hälsingetidningarna och helahälsingland.se, samt skickade motioner till sina respektive kommunfullmäktige. Folkpartisterna föreslår bland annat en gemensam jourtelefon dit orolig allmänhet ska kunna höra av sig för att till exempel lämna tips.

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för politiska och religiösa grupper som förespråkar användandet av våld som metod. De tre grupperingar som Säpo pekar ut som farliga är vit maktmiljön, delar av den autonoma vänstern och radikala islamister.

Peter Nordebo anser inte att någon av de grupperna utgör något större hot i Gävleborg i dagsläget.

– Men det vore alltför blåögt och naivt att inte tro att det finns människor som sympatiserar med de här rörelserna också i vårt län, säger han.

Ovanåkers kommunalråd Yoomi Renström (S) är positiv till folkpartisternas initiativ.

– Det här är ingenting vi i Ovanåkers kommun känner oss hotade av, men extremism uppstår inte ur ingenting. Vi har ett ansvar för att de som växer upp här inte hamnar i utanförskap och söker sig till de här grupperna. Jag tror det är väldigt bra att ha ett regionalt perspektiv eftersom det inte bara är en fråga för enskilda kommuner.

Även Nordanstigs kommunalråd Monica Olsson (S) tycker det är klokt att hantera problemet gemensamt.

– Ska man göra något så ska man nog ta ett helhetsgrepp. Vi har inte sett något av det i vår kommun. Men sådant här sprider sig och det är bra att vara förberedd, säger hon.

På liknande sätt resonerar Marie Centerwall (S), kommunalråd i Bollnäs.

– Det här är problem som kanske inte förekommer så ofta, men när de väl gör det är det bra att vara förberedd. Då vore det bra om man kan få liknande riktlinjer i respektive kommun och i regionen.

Desto mer skeptisk är Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S).

– Primärt så är det här en polisiär fråga och därmed statens ansvar. Jag är inte så omedelbart positiv till att kommun och region ska ta över polisiära uppgifter. Det är Säpo som ska följa om det finns högerextrema eller islamistiska hot. Men talar vi om mjuka frågor är jag positiv. Vi ska medverka till att unga människor kommer in i traditionellt föreningsliv och liknande.

Inte heller Lars Molin (M), kommunalråd i Ljusdal, verkar vara särskilt entusiastisk till motionen. Han säger att kommunens säkerhetssamordnare bland annat har i uppgift att hålla sig uppdaterad med information från den nationella samordnaren Mona Sahlin och att man i och med det upplever sig ha god koll på läget.

– Sedan om detta kan vara ett komplement till det arbetet får jag titta på tillsammans med övriga politiker och tjänstemän i kommunen, säger han.

helahälsingland.se har även sökt Mikael Löthstam (S), kommunalråd i Hudiksvall.

Läs också:

Hudiksvall: Vill skapa mötesplatser för att minimera hatet

Ljusdal: Kommunalt samråd kring terrorism

Inrikes: Dubblerat anslag mot extremism

Inrikes: Plan mot extremism kritiseras

Fanatism måste mötas med tolerans

Gävle: Polisen rustad för nazistmötet

Inrikes: Ny dom bakslag för vänsterextrema

Bollnäs: 70 nazister demonstrerade

Mer läsning

Annons