Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstföderskorna blir äldre

Medelåldern för förstföderskor i Sverige stiger. När mätningarna startade år 1973 var medåldern på förstföderskor i Sverige 24 år och i dag är medelåldern 29 år. Sen 90-talet har kvinnor som får sitt första barn och är över 40 år mer än fördubblats, och med den stigande åldern ökar även riskerna.

Annons

Även om Gävleborg har de yngsta förstföderskorna i landet har medåldern även här stigit från 23 år till 27 år. Med den stigande åldern minskar fertiliteten och riskerna med en graviditet ökar. För en kvinna som blir gravid efter att hon fyllt 35 år innebära en större risk för bland annat graviditetsdiabetes, komplikationer under förlossningen och missfall. När det gäller barnet så ökar risken för medfödda avvikelser.

– När kvinnor är över 35 år eller äldre vid befruktningstillfället finns det en risk för kromosomrubbningar. De erbjuds en så kallad KUB undersökning som innebär att en riskbedömning görs för att se om kvinnan har en ökad risk än förväntat att få ett barn med kromosomrubbning, säger Maud Ramsby vårdenhetschef för Barnmorskemottagningarna i norra Hälsingland.

Läs även: Sara bytte tonårslivet mot mammalivet

Det finns olika sorters kromosomrubbningar, den vanligaste är Downs syndrom. Enligt vårdguiden är sannolikheten att en kvinna som är 20 år och föder ett barn med Down syndrom 1 på 1 000 graviditeter. Om kvinnan är 35 år är sannolikheten 1 på 250, och om kvinnan är 45 år 1 på 20.

– De som är 37 år eller äldre och väntar sitt första barn erbjuds alltid att träffa en specialistläkare som gör en individuell riskbedömning och utifrån den planerar vi hur vi ska göra för att på möjligt bästa sätt ta hand om den gravida, säger Maud Ramsby.

En diskuterad orsak till varför man väntar med att få barn, är föräldrapenningen. Enligt Swedbanks institut för privatekonomi kostar ett barn fram till sin 19-årsdag över 1,2 miljoner kronor för föräldrarna, och redan första året kostar barnet cirka 85 000 kronor. Unga föräldrar som inte har hunnit etablera sig i arbetslivet får mindre föräldrapenning än de som har ett fast arbete eller har hunnit arbeta i ett visst antal månader innan föräldraledigheten. Föräldrapenning betalas ut i 480 dagar, och i 390 av dessa dagar grundas ersättningen på den inkomst som föräldern har..

Mer läsning

Annons