Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förföljd, hotad och för alltid fängslad

/
  • Leah förföljdes av exet flera år. En dag sökte han upp henne på en parkering och dödshotade hennes familj. Personerna på bilden har inget med texten att göra.

De träffas under tonåren. Han, med sina bruna lockar och grovt norrländska dialekt, blev snabbt en frisk fläkt i hennes liv. Så småningom även hennes första pojkvän. Då var de 16 år gamla och nyfikna på livet utanför tonårsväggarna.

Annons

Tio år senare möter hon honom igen, Malcolm. De bruna lockarna har fått falla av, och de djupa vokalerna avtagit i styrka. Men lika kär blir hon nu. De blir ett par.

Förhållandet är stabilt, men baserar på en tunn balansgång. Missbruksproblematiken Malcolm dagligen tampas med sätter ofta allt på sin spets. Men Leah är hoppfull, trots att familjen misstycker. Hon kan inte se det styvmamman ser.

– Han var inte snäll, men där och då förstod jag inte vad han utsatte mig för. Han var väldigt kontrollerande, och så småningom hamnade jag på kant med min släkt för hans skull, berättar Leah.

Hon suckar.

– Jag antar att jag var naiv. Kär och naiv.

Det är först i efterhand Leah förstått de psykiska pikarna, kränkningarna och sättet hon hölls fängslad på. Det som var normalt.

– Det var terror från första stund, i ett hem med slutna väggar där allt handlade om honom. Vad han ville, i vardagen, sexuellt, allt, berättar hon.

Efter tre års av- och på-förhållande går de isär. Men det som Leah då tror är ett ömsesidigt beslut ska visa sig mynna ut i flera år av förföljelse, hot och lögner.

– Han mådde inte bra, blev lynnig, paranoid och det fanns ingen tillit till någon längre.

"Jag ska berätta om vem du är för din familj", står det i ett sms en dag. Leah tittade oförstående på telefonen. Vad, exakt, är det han ska berätta? Och så fortsätter det, med tomma och oförståeliga hot. Leah känner ett obehag, men låter honom hållas. Tills dess att Malcolm faktiskt börjar ta kontakt med hennes styvmamma - Leahs bästa vän och förebild.

– Han stalkade oss båda i över ett år, vilket var otroligt psykiskt jobbigt. Vad var han kapabel till? Vad ville han oss?

Tillslut bestämmer hon sig. Malcolm måste anmälas - för varje hot, varje intrång. Men det krävs mod.

Det som börjat som obehagliga sms, chattmeddelanden och tillslut över hundra mail i månaden övergår till grova hot. "Lämna orten, du och din familj är inte säker här... ", står det. "Ditt hus ska brinna, din sköra styvmorsa förblöda och alla du älskar ska plågas".

Så småningom kommer stunden Leah fasat inför. Samma dag som Malcolm utförligt beskriver de tillfällen han motstått frestelsen att döda henne i sömnen möts de på en parkering i centrum.

Hjärtat i halsgropen. Leah försöker hinna till bilen, men deras blickar möts och på några sekunder har Malcolm ställt sig så nära att deras ansikten snuddar varandra. Andedräkten vittnar om alkohol. Leah kallsvettas. Har han förföljt henne eller är det en slump?

– Jaså, så du har anmält mig. Vad ska polisen göra, tror du? skrattar Malcolm hånfullt.

Leah försöker komma förbi, men han greppar snabbt hennes arm. Hårt. Malmcolm spänner ögonen i hennes.

– Innan det här året är slut kommer någon du älskar att hamna under jord. Tro mig.

Han går. Tårarna sprutar, magen har vänt sig ut och in. Leah åker hem.

Det fortsätter över ett år. Någon börjar någon ringa utan att prata, varje timme, varje dag. Trots att hon byter nummer ett flertalet gånger, spärrar och ignorer.

Någon plingar på dörren varje natt, och en för kollegorna okänd man söker henne på jobbet veckovis.

Plötsligt en kväll när Leah kommer hem möts hon av en frän doft.

– Jag torkade något som runnit in i fönsterglipan i vardagsrummet, och inser snabbt att det är bensin.

Dagen efter plingar det till i mobilen. "Är lägenheten hel än?" skriver Malcolm.

Leah svarar inte. Nu är hon rädd. Rädd för att åka hemifrån, samtidigt rädd för att vara hemma. Rädd för exet.

Hon möts en gång av rödfärg på köksfönstret. "HELVETET" står det i versaler. Påringningarna fortsätter, liksom obehagliga vandaliseringar. Bland annat får hon vespan insmetad i blod.

– Det slutade handla om "om" han skulle misshandla och döda mig, utan "när", berättar Leah.

Leah anmäler, anmäler och anmäler. Polisen är stöttsam, men det finns sällan bevis för vem som utfört dåden. Leah är flera gånger nära att ge upp. Så får hon en dag en livsviktig kontakt på kvinnojouren som stöttar, peppar och ger ny energi i kampen mot det förflutna.

– Så äntligen fick jag igenom ett kontaktförbud, och efter ytterligare dödshot, trakasserier och förstörd egendom blev han äntligen fälld. Men vägen dit var lång.

Först i rätten greppar Leah vad hon utsatts för. Att möta hans svarta blick igen var tungt, men viktigt för att förstå.

– För varje grej de drog upp, tänkte jag "ja just, oj, ja det också" och då gick det upp för mig att min vardag varit så långt ifrån normal som möjligt. Det han gjort är sjukt, och inget någon ska behöva stå ut med.

Även om Malcolm ännu sitter bakom lås och bom fasar Leah för framtiden. Han kommer att komma ut någon gång.

Det känns som att hon är den fängslats - på livstid.

– Min grundtrygghet är borta. Jag är vaken på allt, slappnar aldrig av, säger hon.

Att gå hem ensam existerar inte. Förmodligen kommer Leah aldrig att kunna lita på en människa helhjärtat igen.

– För varje dag som går kämpar jag för att återta en liten del av livet, min självständighet. Men bara åsynen av hans namn får min värld att gå sönder.

FOTNOT: Leah och Malcolm heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons