Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest när Prideparaden rullar på Stockholms gator

/

En halv miljon människor kan vara på gatorna när Prideparaden nu tågar genom Stockholm. Arrangörerna hoppas slå rekord i år igen.
– Det är fantastiskt att så många markerar för allas lika rätt och värde, säger Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride.

Annons

I dag avslutas årets upplaga av Stockholm Pride, den artonde sedan starten, med den traditionsenliga paraden. Vid klockan ett började tåget gå från Mariatorget i Stockholm.

Många var på plats innan dess för att ladda upp. Pia Olofsson, 21 år, och Elin Ulfhager, 20 år, ser tåget både som ett festtillfälle och en viktig markering.

– Vi måste stå upp för mänskliga rättigheter! Alla ska få vara den de vill, alla ska få älska vem de vill, alla ska få leva sina liv och känna kärlek precis som de själva vill, säger Elin Ulfhager.

Pia Olofsson fyller i:

– För det finns så himla många som inte accepterar människor, som står emot kärlek, och det finns väldigt mycket hat. Det är verkligen en folkfest i dag och det är så kul.

38-åriga Daniel Szpigler går också i tåget. Han marscherar för gaypappors rättigheter.

– Vi vill ha samma rättigheter att skaffa barn som flator och heterosexuella. Så vi är här för att visa att vi också vill och kan, säger han.

I år deltar nästan 200 olika organisationer, företag, fackförbund och politiska partier med ekipage i paraden – omkring 40 fler än förra året.

– Det är fantastiskt med en så väldigt bred blandning. Det är ett bevis på att vi kommit långt men också att det fortfarande finns ett behov av att fortsätta manifestera och markera för hbtq-personers rättigheter, säger Sandra Ehne.

Stockholmsparaden är redan den största i sitt slag i Norden. Arrangörerna räknar i år med fler deltagare än någonsin. Förra året uppskattades omkring 40 000 ha gått i paraden och 400 000 deltagit vid sidan.

– Vi räknar med att det blir fler i år, vilket är stort eftersom det var valår förra året, säger Sandra Ehne.

Nadia Zabehi, 38 år, med rötter i Kanada och Iran, marscherar för att uppmärksamma situationen för hbtq-personer i Iran. Hon riktar sig både till det internationella samfundet, som hon vill ska sätta press på den iranska regeringen, och till iranier för att göra dem uppmärksamma på sina rättigheter.

– Det är väldigt få i Iran som vågar vara öppna med sin sexualitet. Bara det att vi står upp för vår community och är ute och gör det öppet är viktigt, säger hon.

Paraden tågar från Södermalm med Östermalms idrottsplats som slutmål, och ger störningar i både bil- och kollektivtrafik. Hela paradvägen – däribland Hornsgatan, Skeppsbron och Sveavägen – hålls avstängd tills paraden nått sitt mål.

– Med tanke på vädret så är vår bedömning att ekipagen och paraddeltagarna kommer att gå lite långsammare. Så det finns risk för att det drar ut på tiden, säger Anders Lindberg, ansvarig för polisinsatsen under paraden.

Han rekommenderar resenärer i Stockholms innerstad att lämna bilen hemma.

Enligt polisen finns inte någon särskild hotbild mot paraden, men man har särskild beredskap på grund av att en rad ministrar deltar i tåget.

– Det kommer att vara en glädjens dag och en förbannat trevlig polisinsats att jobba vid. Om än lite varmt för oss som bär skyddsväst, säger Anders Lindberg.

Mer läsning

Annons