Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skolkare kan mista studiebidraget

Vid årsskiftet kommer det att bli svårare för elever att komma undan med skolk. Några timmars ogiltig frånvaro vid flera tillfällen kan räcka för att en gymnasieelev ska bli rapporterad och därmed mista sitt studiestöd.

Annons

Anledningen är nya hårdare regler från Centrala studiestödsnämnden, CSN, som ska ändra skolkares beteende. Hittills har gymnasieelever kunnat skolka en femtedel av skoltiden, innan den olovliga frånvaron har rapporterats. Med de nya skarpare reglerna kommer det att bli ändring på det.

Maria Lundholm, som sköter inrapporteringen till CSN från Bromangymnasiet i Hudiksvall, tror att reglerna kommer att leda till fler skolkrapporteringar.

– Jag tror att det kan bli förändringar nu. Att elever tidigare har kunnat vara borta 20 procent under en period, innebär att de har kunnat vara frånvarande en dag i veckan innan bidraget dragits in, säger hon.

Under läsåret 2010/2011 har 327 elever med beslutorsak skolk rapporterats in till CSN från Gävleborgs län. Det motsvarar 2,8 procent av de knappt 11 600 gymnasieeleverna i länet som får studiehjälp. Det är betydligt färre än exempelvis Stockholms län, där andelen skolkrapporteringar ligger på 5,8 procent.

– Jag upplever inte att skolk är något stort problem på Bromangymnasiet, men visst finns det elever som skolkar. Och det är så klart tråkigt, främst för deras egen skull. De förstör ju för sig själva genom att inte vara här, säger Maria Lundholm.

Mer läsning

Annons