Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fler ska våga anmäla misshandel"

/

På sommaren ökar våldtäkterna. Till jul ökar misshandeln i de svenska – och i de hälsingska – hemmen. Bilden är tydlig, konstaterar Liselotte Mohlin, familjevåldsroteln, Gävleborgspolisen.

– Det handlar till stor del om att vi också dricker mera alkohol, säger hon.

Annons

I soffan framför teven sitter ett föräldrapar och myser och dricker te. Men bakom dem, på väggen, spelar skuggorna upp ett otäckt skådespel. Mannen sliter, drar i och slår kvinnan, som faller ihop på golvet. Och utanför, i rummet intill, sitter ett barn och lyssnar tyst på bråket.

Scenen är hämtad ur en ny informationsfilm från polisen. Filmen är en del i den nya kampanjen, "Kom till oss", som lanserades för bara någon månad sedan. Målet är att flera som utsätts för våld i nära relationer ska våga anmäla det.

– Vi vet att det finns ett stort mörkertal, säger Liselotte Mohlin, rotelchef för familjevåldsroteln i Gävleborgs län.

Varför är det så svårt att anmäla?

– Många kvinnor kommer in i en normaliseringsprocess, det här blir deras normala vardag och de skuldbelägger sig själva. Sen spelar det ju också in om man har barn, ekonomin, man kanske har hus och grejer ihop. Och så skammen naturligtvis.

Hon bekräftar bilden av att våldet i nära relationer för det mesta ökar ordentligt under julhelgen.

– Vi har en lång julhelg i år. Det här har mycket kopplingar till alkohol och det kommer att drickas mera alkohol under julhelgen. Jag kan inte säga några siffror, men vi vet att kvinnofridsbrotten kommer att öka.

– Sen när det gäller barnmisshandel så brukar det minska med anmälningar över jullovet, sen går den siffran upp när barnen kommer tillbaka till skolan och berättar vad som hänt under ledigheten, säger hon.

Gävleborgspolisen har ingen extra bemanning planerad för att möta ökningen.

– Vi har en familjevåldsutredare i tjänst alla vardagar. Men sedan har all vår personal utbildning för att kunna hantera sådana här anmälningar.

Har du eller någon du känner drabbats? Skriv gärna din berättelse här. Du kan vara anonym.

Mer läsning

Annons