Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler politiker har hoppat av

/

Sedan valet 2014 har 800 av landets politiker hunnit avgå från sina poster i riksdag, kommunfullmäktige och landsting. I Hälsingland har hittills nitton politiker lämnat sina uppdrag i kommunfullmäktige. En ökning i jämförelse med förra valet.

Annons

Bara 41 av landets kommuner var helt förskonade från avhopp vid mätningen i slutet av juni. Siffrorna har tagits fram av Valmyndigheten och visar att alla hälsingekommuner drabbats av avhopp bland kommunpolitikerna sedan valet i höstas.

Mätningen gjordes i slutet av juni och i jämförelse med samma tidpunkt efter valet 2010, har fler av landskapets politiker lämnat sina fullmäktigeuppdrag.

– Det kan ha med SD:s ökning att göra, eller andra lokala partier som etablerar sig. Ofta kommer det in folk som är helt nya i politiken och aldrig varit engagerade innan. Det är oplanerat och man kan ångra sig snabbt, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

Något som bekräftas av siffrorna: procentuellt sett har Sverigedemokraterna haft flest ledamöter som avgått sedan valet 2014 sett till hela riket. Även i Hälsingland sticker SD ut som ett parti med många avhopp och fem kommunfullmäktigeledamöter runtom i landskapet har hittills lämnat sina uppdrag. Till antalet är det bara inom Socialdemokraterna, det största partiet i samtliga hälsingekommuner, som fler har lämnat kommunfullmäktigeuppdragen (sex ledamöter).

I Hälsingland beror en av avgångarna på dödsfall, men det kan enligt David Karlsson även handla om att man flyttar från kommunen och därmed inte längre är valbar, eller att man helt enkelt inte hinner engagera sig politiskt på grund av exempelvis karriär eller familj.

En hälsingepolitiker som har lång erfarenhet på både regional och kommunal nivå, är Sven-Åke Thoresen (S). Han har bland annat suttit som regionråd och även kommunalråd i Hudiksvall i nästan 14 år.

– Det är svårt att bedöma, men nog har det blivit så att fler hoppar av. Förr tror jag att man gjorde det av ideologiska skäl, att man inte fick igenom sina frågor. Nu tror jag avhoppen är av praktiska skäl, man flyttar för att plugga eller för att få jobb till exempel, säger han.

Att vara politiker i en mindre kommun, kan dessutom innebära större utmaningar, menar han. Medan småkommuner kanske funderar på hur man ska kunna överleva på sikt, kan det vara betydligt enklare att vara politiker i en större stad.

– Om man jobbar i Gävle exempelvis som växer, där har man ju större möjligheter till studier och arbete på samma ort och då kanske man stannar kvar i politiken, säger Sven-Åke Thoresen.

Är det tuffare att vara politiker på landsbygden?

– Man läser ju ständigt om satsningar på exempelvis stambanan mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Men så vet man ju att det finns oerhörda behov häruppe också och när man bor på orter där skolor och affärer läggs ner kan man nog undra hur man ska bära sig åt.

Läs också:

"Kan förstå om det finns väljare som känner sig svikna"

Jobb och studier vanligaste orsaken till avhopp

Malin Ängerå (S) hoppade av kommunpolitiken

Han har hoppat av politiken – två gånger

Mer läsning

Annons