Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor väljer att anmäla våld

Polisen får in allt fler anmälningar om våld i nära relationer. I Gävleborg har antalet polisanmälningar ökat med 48 procent under perioden 2005 -2010.

Annons

Fler och fler anmälningar om tjejer och kvinnor som blivit misshandlade kommer in till polisen. Under år 2005 polisanmäldes 639 fall av våld i nära relationer i Gävleborgs län. Samma siffra år 2010 var 947. Det är en ökning med 48 procent.

- Jag tror inte att det är själva våldet som har ökat. Det är fler som anmäler, säger Lennart Segerqvist, chef för Gävleborgspolisens familjevåldsrotel

Han tror att det finns många anledningar till att fler väljer att anmäla. En del är att polisen centralt har satsat en hel del på kampanjer för att få fler att anmäla våldet, och den lokala polismyndigheten har utbildat personal så att utredningarna kring våld i nära relationer ska bli bättre. Dessutom har socialtjänst och annan vårdpersonal utbildats i att bättre upptäcka våld i nära relationer, och ge stöd till den slagne. Att frågan har lyfts i media kan också ha bidragit till att fler anmäler.

- Siffrorna talar för sig själv. Det är en kraftig ökning. Man har satt mer fokus på det här problemet. Våldet lyfts till ytan och det är bra. Går man riktigt långt tillbaka var det också så att det var skämmigt att bli misshandlad. Så är det inte längre. Det är inte okej att någon blir slagen, säger Lennart Segerqvist.

Mer läsning

Annons