Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnliga toppolitiker

Fyra av Hälsinglands sex kommunstyrelseordföranden är kvinnor. Med det hamnar Hälsingland tvåa i en ny undersökning.

Annons

En kartläggning som tidningen Dagens Samhälle har gjort visar att det är kvinnorekord bland toppolitikerna i landet, men att det fortfarande är långt kvar till varannan damernas.

I Hälsingland och Gävleborg är man dock en bit på väg mot balans. Här innehas posten som ks-ordförande till 60 procent av kvinnor.

En av förklaringarna till att Gävleborg placerar sig på en delad andraplats kan vara att de flesta kommuner har en socialdemokratisk ks-ordförande. Kartläggningen visar nämligen tydligt att Moderaterna är ett parti som har haft svårt att hitta kvinnor till de politiska topposterna. Bara var femte av 94 moderata ks-ordförande är kvinna. Av de tio som innehar posten i Gävleborg är nio socialdemokrater (den tionde är centerpartisten Caroline Schmidt i Hudiksvall) .

Störst andel kvinnliga ks-ordförande har Jämtland, där är sju av åtta kvinnor. Gävleborg kommer på en delad andraplats med sex av tio kvinnor. På andraplatsen finns också Blekinge där tre av fem är kvinnor.

Sämst till när man kollar på antalet kvinnor som ks-ordförande per län ligger Värmland. Där är bara två av 16 kvinnor.

Fortfarande är männen överrepresenterade på de högsta politiska posterna i kommunerna. Nästan sju av tio ks-ordförande är män.

Mer läsning

Annons