Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler gymnasieelever får indraget studiebidrag

/

Andelen gymnasieelever som skolkar och får sitt studiebidrag indraget fortsätter att öka, både i riket och i länet.

Annons

Sedan januari 2012 är reglerna för studiebidragen ändrade. Tidigare gällde det att inte ha mer än 20 procent frånvaro för att få behålla studiebidraget, men i dag är det bara några timmar frånvaro som behövs för att förlora det. Allt handlar om skolan gör bedömningen att det är en regelbunden, medveten skolkning som ligger bakom.

Denna ändring fick till följd att elever som får sitt studiebidrag indraget ökat stort de senaste åren, och fortsätter att öka.

– Att det fortsätter att öka har flera förklaringar. Skolorna har fått in rutinen och vi har arbetat hårt med att informera skolor och elever om de nya reglerna, berättar Andreas Dahlkvist, utredare vid CSN.

Systemet ändrades efter kritik från Överklagandenämnden för studiestöd. Grunden i kritiken var att den tidigare gränsen på 20 procents frånvaro var alldeles för hög, och att det är svårt att ha en fast gräns för när studiebidraget ska dras in.

– Nu jobbar vi mycket mer med att hitta upprepad frånvaro. Idén om en specifik tidsgräns har stora brister, det går inte att bara titta på siffror på det viset om man vill ha ett bra system, säger Andreas Dahlkvist.

I Gävleborg var det 6,4 procent av eleverna som fick indraget studiestöd läsåret 2014/2015, att jämföra med rikets 7,0 procent. Både länet och riket ökar något från föregående år, och av Hälsingekommunerna är det Söderhamn som har störst andel som blir av med studiebidraget med 7,2 procent. Lägst är det i Ovanåker med 1,3 procent.

Även om man vid CSN tycker det är bra att reglerna nu är inriktade på att hitta skolkare på ett bättre sätt så ser man med oroande ögon på siffrorna som presenteras.

– Det är aldrig bra med höga siffror här och vi tycker det är olyckligt att många elever förlorar sitt studiebidrag, säger Andreas Dahlkvist.

Mer läsning

Annons