Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler ansöker om att få plocka

I år har Migrationsverket fått in 25 procent fler ansökningar om att jobba som bärplockare. För plockare som inte kommer från EU är den utvecklingen positiv, menar fackförbundet Kommunal.

Annons

– Det är bra att det kommer fler ansökningar, arbetsgivarna har förstått att man måste ansöka om tillstånd för att kunna plocka, säger Barbro Andersson. Hon är ordförande på Kommunal sektion mitt.

Fyra månader efter att ett arbetstillstånd beviljats kontrolleras arbetsgivarna av Migrationsverket. Men då är bärsäsongen slut. Kommunal är det fackförbund som organiserar bärplockarna och i är kommer förbundets avdelning i Gävleborg att söka upp bärplockarna.

– Vi kartlägger vilka företag som finns i regionen och informerar bärplockarna om deras rättigheter och erbjuder medlemskap i Kommunal, säger Barbro Andersson.

En bärplockarlön som följer kollektivavtalet är 19 772 kronor per månad för en heltidstjänst. Många plockare förmedlas via bemanningsföretag från Thailand. Sedan 2013 är det krav på att företaget ska ha en filial i Sverige.

De personer som kommer utan arbetsvisum – så kallade friplockare – saknar ofta arbetsgivare. Eftersom det inte finns ett anställningsförhållande att ta hänsyn till kan inte Kommunal göra någonting i de fallen.

Läs även:

Handlingsplan ska underlätta för bärplockarna

Bärföretag efterlyser bredare samarbete

TV: Så mycket måste du plocka för att gå runt

Mer läsning

Annons